MOBIL

Nokia taper andeler, Android er gigantisk

Tall fra analyseselskapet Gartner viser at Nokia taper markedsandeler, og at Android nå er det nest største operativsystemet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. nov. 2010 - 10:29

Gartners analyse, Q3 2010

Total markedsandel
1. Nokia: 28,2%, 117,4 M
2. Samsung: 17,2%, 71,6 M
3. LG: 6,6%, 27,4
4. Apple: 3,2%, 13,4 M
5. RIM: 2,9%, 11,9 M 

Total markedsandel, operativsystemer
1. Symbian: 36,6%, 29,4 M
2. Android: 25,5%, 20,5 M
3. iOS: 16,7%, 13,4 M
4. RIM: 14,8%, 11,9 M
5. WM: 2,8%, 2,2 M 

Nokia er fortsatt verdens største mobilprodusent med god margin, ifølge Gartner. Selskapets markedsandel i tredje kvartal på 28,2 prosent er langt større enn andremann på listen, Samsung med 17,2 prosent.

Men det er fortsatt sure tall for Nokia, som på samme tid i fjor hadde en markedsandel på 36,7 prosent. Men dette skyldes ikke at Nokia selger færre telefoner. De har faktisk solgt omtrent fem millioner flere telefoner tredje kvartal i år sammenlignet med i fjor.

Les også: Test av Nokia N8 »

Flere om beinet

Grunnen er heller at det nå er flere produsenter om beinet. På listen over de største produsentene er nemlig "andre" den definitivt største, med 33 prosent av det totale salget av mobiltelefoner. Dette er en skarp økning fra tredje kvartal i fjor da denne andelen var 16,1 prosent.

Også Samsung og LG, som ligger på henholdsvis andre- og tredjeplass, mister markedsandeler.

Apple øker

På fjerdeplass finner vi Apple, som nå har en global markedsandel på 3,2 prosent ifølge Gartners tall. Dette er en oppgang fra samme periode i fjor, da de hadde 2,3 prosent.

Les også: Test av Apple iPhone 4 »


Etter Apple finner vi RIM med 2,9 prosent. 

Sony Ericsson kommer etter Gartners beregninger på sjetteplass med en andel på 2,5 prosent i tredje kvartal. Det er en nedgang fra 4,5 prosent i tredje kvartal i fjor.

Symbian fortsatt størst

På operativsystemfronten har det skjedd store endringer. Symbian var som ventet fortsatt det klart største operativsystemet i tredje kvartal, med en andel på 36,6 prosent. Systemet har imidlertid fått en skarp nedgang fra 44,6 prosent samme periode i fjor.

Men dette er heller ingen krise for Symbian. Tredje kvartal i fjor ble det solgt 18 millioner Symbian-telefoner. Tredje kvartal i år ble det solgt over 29 millioner.

Les også: Dette er nytt i Symbian^3 »

Gigantisk økning for Android

Det mest overraskende er imidlertid at Android nå er det nest største smarttelefonoperativsystemet i markedet, med 25,5 prosent totalt i tredje kvartal. Det er særdeles imponerende sammenlignet med samme periode i fjor, da Android hadde 3,5 prosent.

Apples iOS er på tredjeplass, med 16,7 prosent, en nedgang fra 17,1 prosent tredje kvartal i fjor. Deretter finner vi Blackberry og Windows Mobile på fjerde og femte plass. 

Det totale salget av smarttelefoner økte med 96 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt var 19,3 prosent av alle solgte mobiltelefoner smarttelefoner.

Les også: Android, iOS eller Symbian^3 - Hvilket er best? »

Gartners tall er basert på markedsanalyser, og er dermed ikke nødvendigvis helt korrekte.

Kilde: Gartner.com, E24.no

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.