DATATELE

Nokia: - Norge må henge med

Mona Strande
15. feb. 2007 - 17:46

- Norge har ligget langt foran andre land både med SMS, MMS og andre mobil-tjenester, så det er rart de ikke er i førersetet denne gangen. Vi forventer at Norge kommer med mobil-TV veldig snart, sier Harri Männistö, som er sjef for Nokia Nseries Watch New, Multimedia.

Ingen N77 uten DVB-H

Problemet er at Norge ikke har DVB-H-tjenester tilgjengelig. Derfor vil ikke N77 komme til Norge når den legges ut for salg i andre kvartal i år.

- Vi vil ikke selge telefonen i markeder som ikke får utbytte av telefonens tjenester, derfor må Norge vente. Men vi håper det ikke blir lenge før den kan selges der også, sier Männistö, som møter TU.no på Nokias stand under 3GSM i Barcelona.

DVB-H står for Digital Video Broadcasting - Handheld.

Italia først

I Europa er Italia fremst på DVB-H. Her finnes allerede flere kanaler og tjenester tilgjengelig. Finland har åpnet for DVB-H nå, og skal etter planen starte sine sendinger før N77 blir tilgjengelig om kort tid.

I Sverige har både TeliaSonera, Terracom og Tele2 kjørt piloter ulike steder i landet, mens Danmark har kjørt piloter i Köbenhavn. Dermed ser det ut til at begge våre næreste naboland vil ta innersvingen på oss.

Andre europeiske land som går for DVB-H-standarden er Frankrike, Tyskland og Spania. De skal alle lansere DVB-H-tjenester over hele landet iløpet av 2007.

Få som Norge

I Norge er det standarden DMB, Digital Multimedia Broadcasting, som ser ut til å bli vinneren. Dette fordi den kan kjøres over det eksisterende radionettet DAB, som allerede er godt utbygd. Dermed sparer vi videre kostnader, samtidig som denne teknologien er bedre egnet for et land med høye fjell og dype daler.

Men mange av de største mobilprodusentene, som Samsung, LG - og nå også Nokia - sverger til DVB-H. Og her er hva vi, som ikke får kjøpt N77, går glipp av:

- Mobil-TV til folket

- Med N77 vil vi gi mobil-TV til folket. Den er fin å se på, mindre og mye billigere enn "forgjengeren" N95. N77 skal ikke koste mer enn 3000 kroner, sier Männistö.

Den har stereolyd, ved hjelp av to høyttalere på hver kortside, og den 2,4 tommer store skjermen har 16 millioner farger og 240 x 320 punkter.

Mobilens ytre mål er 11,1 x 5 x 1,9 centimeter.

Feed-eksplosjon

Gjennom avtaler med Reuters, YouTube og snart enda flere, får du nyheter og videosnutter etter eget ønske rett til mobilen via RSS-feeds.

- Video feeds eksploderer på mobil nå, og med N77 får du ikke bare feeds, men også TV. Hvilke kanaler som er tilgjengelig avhenger av hvor du bor, og hva du velger å abonnere på - så sant det ikke er gratiskanaler tilgjengelig, sier Männistö.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

N77 har selvfølgelig også, som en hver telefon med respekt for seg selv, både MP3-spiller, 2 megapixels kamera, CIF-videoopptak, videokonferansemulighet, Symbian operativsystem og 3G.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.