MOBIL

Nokia lanserer Windows Phone 8-telefoner

Det nye flaggskipet heter Lumia 920 og har PureView-kamera. Lillebroren heter Lumia 820.

Nokia og Microsoft holder i dag en lansering sammen i New York. Ikke bare for å vise frem selskapets nyeste Lumia-telefoner, men også for å gi en titt på det nye Windows Phone 8-operativsystemet.

Nokia Lumia 920

Det nye flaggskipet til Nokia er Lumia 920. Nokia selv kaller den verdens mest innovative smarttelefon. Den kommer med PureView-merking, noe som betyr at de har lagt stor vekt på kameraet.

Selv mener de at det ikke finnes noen andre konkurrerende produkter med bedre kamera. Det har flytende linser, og skal by på svært god bildestabilisering. Kameraet har mulighet for å ta opp video i 1080p. I motsetning til Nokia 808 PureView er det ikke snakk om et kamera på 41 megapiksler, men en mer fornuftig oppløsning på 8,7 megapiksler.

Frontkameraet har en oppløsning på 1,3 megapiksler.

Navigasjon

De fokuserer også på navigasjonsmulighetene. Her kommer det som før mulighet for å laste ned kartene til telefonen din. Telefonen kan finne ut hvor lang tid det vil ta å komme frem til destinasjonen din basert på trafikkinformasjon. Dermed kan telefonen fortelle deg når du trenger å reise for å rekke frem i tide.

I navigasjonsmulighetene har de lagt til en funksjon kalt City Lens. Dette er en funksjon som legger informasjon om steder rundt deg oppå kamerabildet, slik at du kan peke telefonen mot for eksempel en restaurant for å få mer informasjon om denne.

Skjermen på telefonen er 4,5 tommer stor. Den har HD-oppløsning. Skjermen er en LCD-variant, som automatisk justerer lys og farger slik at du skal kunne se den så godt som mulig i alle lysforhold.

Skjermen skal være 2,5 ganger lysere enn de mest lyssterke på markedet.

Skjermen har en oppløsning på 1280 x 768 piksler, og en pikseltetthet på 332 PPI.

Telefonen har samme designuttrykk som de tidligere Lumia-telefonene. Det vil si at telefonen er laget i ett stykke polykarbonat, og er avrundet i kantene.

Telefonen har en Snadragon S4-systembrikke. Denne har tokjerneprosessor på 1,5 GHz. Arbeidsminnet er på 1 GB. Videre er det 32 GB lagringsminne innebygget.

Den har batteri med en kapasitet på 2000 mAh, og støtter trådløs lading. Det kommer tilbehør som støtter dette, da den trådløse ladingen er basert på Qi-standarden.

Nokia har sammen med JBL laget en høyttaler med integrert trådløs lader. Den har også NFC, slik at den automatisk kobler seg til høyttaleren når du legger den på høyttaleren.

De trådløse laderne kommer til å bli tilgjengelig når telefonen kommer i salg.

- Mer naturlig

Nokia mener at Lumia 920 er laget for å passe naturlig inn i livet ditt. I dette legger de at telefonen skiller seg ut fra mengden av smarttelefoner der ute.

Telefonen skal være enda bedre bygget enn Lumia 900, og ha sterkere skjermglass og sterkere plast.

Lumia 920 kvitter seg med behovet for spesielle hansker dersom du vil bruke telefonen når det er kaldt ute. Skjermen kan nemlig brukes med hansker på.

Telefonen kommer i fargene hvit, svart, gul, rød og grå.

LES MER: Alt om Nokia Lumia 920

Windows Phone 8

Microsoft er tilstede, og viser nyheter i Windows Phone 8-operativsystemet. De ønsker ikke å gi en full gjennomgang av operativsystemet, da de sparer dette til en lansering senere.

LES OGSÅ: Slik er Windows Phone 8

Windows Phone 8 kommer til å kjøre de samme appene som fungerer på Windows Phone 7. Og det har etterhvert blitt en del. Til dags dato er det over 100 000 apper tilgjengelig.

En ny funksjon er at du ved å holde nede volum- og hjemtastene kan ta skjermskudd fra telefonen.

Du kan dele bilder via forskjellige tjenester rett fra bildegalleriet. Dette fungerer på samme måte som Android, men går via SkyDrive. Altså lastes bildet opp til SkyDrive, og deles videre derfra.

I kameraet har de lagt til en funksjon kalt Lenses. Ved å trykke på ikonet for dette når du har startet kameraet kan apper få tilgang til kameraet. For eksempel kan du benytte Bing Vision, som lar deg kjenne igjen objekter med kameraet. Her er det også en app som lar deg legge til effekter på bildene mens du tar bilder.

Microsofts Photosynth-app er også en del av appene du får tilgang til via Lenses.

Lumia 820

I tillegg til toppmodellen lanserer Nokia Lumia 820.

Denne telefonen er en mellomklasse-telefon, som har utskiftbare deksler. Den støtter også Micro-SD-minnekort.

Designmessig skiller den seg fra de øvrige Lumia-telefonene ved at den har avrundede hjørner.

Lumia 820 deler en rekke funksjoner med Lumia 920. Her er det støtte for trådløs lading, og en Snapdragon S4-systembrikke med 1,5 GHz tokjerneprosessor. Arbeidsminnet er 1 GB, og lagringsminnet 8 GB.

Skjermen måler 4,3 tommer, og er en OLED-variant av typen ClearBlack. Denne har også automatisk justering for å gi best mulig bilde under forskjellige lysforhold. Oppløsningen er 480 x 800 piksler.

Kameraet har oppløsningen 8 megapiksler, mens frontkameraet har VGA-oppløsning.

Batteriet har en kapasitet på 1650 mAh, som skal gi en taletid på inntil 8 timer i 3G-nettet. Telefonen måler 123,8 x 68,5 x 9,9 millimeter.

Både Lumia 920 og Lumia 820 kommer i salg i løpet av året, men Nokia har ikke delt informasjon om når de dukker opp i Norge, eller hva prisen blir.

Her kan du lese mer om Lumia 820

Les mer om: