MOBIL

Nokia lanserer to nye Lumia-telefoner

MWC 2013: Nokia Lumia 520 og 720 har lav pris og mange av de samme funksjonene som de dyre modellene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
25. feb. 2013 - 09:54

Nokia tok i dag til scenen for å vise frem sine nye produkter under Mobile World Congress i Barcelona.

I motsetning til tidligere år, så det ikke ut til at det var stor interesse for hva produsenten skulle vise frem. Et kvarter før pressekonferansen startet var det fortsatt mange ledige seter i salen, og ingen kø for å slippe inn.

Ryktebørsen hadde på forhånd hvisket om at Nokia ville lansere en Lumia-telefon med et kamera med samme teknologi som fjorårets PureView 808. Den hadde 42 megapikslers kamera. Men disse ryktene viste seg å være helt løse.

I stedet slapp Nokia fire nye telefoner, hvorav to av dem er vanlige telefoner, og to er Lumia-modeller. Felles for de fire er at de holder til i lav- og mellomprissegmentet.

Budskapet Nokia ville levere denne gangen var at de nå tar funksjoner fra de dyrere telefonene og introduserer dem i billigsegmentet.

Nokia 301

301 har samme designspråk som Lumia-serien, men er altså en ikke-smarttelefon. Den har vanlige nummertaster, og er dermed en del enklere funksjonalitet.

Men de har inkludert Exchange-støtte, og kameraet skal angivelig være bra. Nettleseren er Nokias egne, som komprimerer datatrafikk. Selv mener Nokia at de har tatt en rekke smarttelefonfunksjoner til en enklere modell.

Telefonen kommer i salg i andre kvartal, og skal koste 65 euro (485 kroner) før skatt og avgifter. 

Nokia 105

105 er hører hjemme i ekstremlavprissegmentet. Prisen skal ligge på 15 euro (112 kroner) før skatt. Denne telefonen har taster, og en liten skjerm. Men de har fortsatt brukt tid på designen. 

105 har funksjoner av den enkle sorten, men den inkluderer fortsatt FM-radio og spill.

Nokia Lumia 520

Denne Windows-telefonen har fått fire tommers skjerm, har 8 GB lagringsminne og en tokjerneprosessor. Kameraet på baksiden har en oppløsning på fem megapiksler. Skjermen er for øvrig utstyrt med Nokias Super Sensitive Touch, som lar deg bruke telefonen med hansker på.

Siden telefonen er en Windows-telefon er den i praksis lik de andre Lumia-telefonene i bruk. Den kommer dermed med Nokia-tjenester som Kart, streamingtjenesten Mix Radio og kamerafunksjoner som filtre og annet.

Telefonen kommer i salg i løpet av dette kvartalet, men kommer ikke til Europa før i andre kvartal. Prisen skal ligge på 139 euro (1040 kroner) før skatt, noe som burde bety en utsalgspris på noe sånt som 1300 kroner.

Nokia Lumia 720

Lumia 720 har en 4,3 tommers skjerm som Nokia mener er spesielt skarp og fin. Den kan brukes med hansker, og skal ha spesielt god innsynsvinkel takket være en spesiell lamineringsteknikk de har benyttet seg av på skjermen.

Denne telefonen har unibody-design (altså er den laget i ett stykke), og Micro-SD-kortstøtte.

Kameraet har Carl Zeiss-optikk, med en blender på hele f1.9. Dermed slipper den inn mye lys slik at du kan ta bilder i lav belysning. Også i dagslys skal den produsere gode bilder, ifølge Nokia.

Frontkameraet har også fått oppmerksomhet. Det har vidvinkel, slik at du får plass til flere mennesker i bildet. Ikke dumt om du skal ta bilder av flere mennesker. Oppløsningen er 1,3 megapiksler.

Nokia introduserer også en ny fotoapp kalt PlaceTag. Tanken med dette er at du lager "postkort" av bildene dine, slik at du kan skrive på dem. De geomerkes også med hvor de er tatt. I det hele tatt minner det om HTCs Footprints-app.

 I kartappen har de introdusert en ny funksjon hvor du enklere kan bruke kameraet til å navigere. Tanken er at du ser et kart når du holder telefonen vanlig, og får informasjon over kamerabildet når du holder telefonen opp.

Telefonen har for øvrig støtte for trådløs lading, slik som Lumia 920 og 820 har. Siden den har NFC-støtte er det også mulig å bruke høyttalere med trådløs lading og NFC.

Samtidig lanserer Nokia også en egen billader med trådløs lading innebygget. Dermed slipper du altså å plugge inn noe når du setter deg i bilen.

Telefonen koster 249 euro (1860 kroner) før skatt, noe som med moms bør bety en norsk utsalgspris på rundt noe sånt som 2400 kroner. Den kommer i salg i asia i første kvartal, og kommer deretter til Europa i andre kvartal.Nokia-sjef Stephen Elop.

130 000 apper

Nokia annonserte for øvrig også at de skal lansere Here Maps på Firefox OS. De fortalte også at det nå er 130 000 apper tilgjengelig på Windows Phone.

Samtidig introduserte Nokia samarbeid med Dreamworks om utvikling av eksklusivt innhold til Lumia-telefonene. De åpner også programmeringsgrensesnittene til en rekke maskinvarefunksjoner for utviklere. Det betyr at apper skrevet for Lumia-telefoner for eksempel kan få tilgang til alle kameradfunksjoner som er spesielle for disse telefonene.

Vi kommer med en nærmere titt på Lumia-modellene så snart vi har fått prøvd dem,

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.