MOBIL

Nokia lanserer mobil med 41 megapiksler

MWC 2012: To nyheter i Lumia-serien, og en Nokia N8-oppfølger med vanvittig kamera.

Marius ValleMarius ValleJournalist
27. feb. 2012 - 08:49

Stephen Elop presenterer i dag Nokias nyheter under en pressekonferanse i Barcelona. Selskapet lanserer en rekke nye telefoner.

Asha-serien

Blant nyhetne er de nye Asha-telefonene Asha 202 og 203. Dette er enkle telefoner som ligger i området mellom smarttelefon og vanlig telefon. De har begge to trykkskjerm og tasatur, men 203 har i tillegg støtte for to SIM-kort.

Telefonene kommer med 40 gratis spill fra EA Games, inkludert klassikere som Tetris og Need for Speed. Sammen med telefonene kommer det også en rekke nye tjenester i Nokias Life-serie, som skal gjøre det lett å kommunisere med venner. Disse tjenestene er utviklet spesielt med utviklingsland i tankene.

Nokia introduserer også Asha 302. Dette er en telefon med fullt qwerty-tastatur, 1 GHz prosessor, 14,4 Mbps nedlasting og ikke minst støtte for push-epost og Facebook. Asha 302 har ikke trykkskjerm.

Nokia skryter av den nye nettleseren til telefonen, som de mener gir en smarttelefon-aktig opplevelse. Asha 302 får i tillegg støtte for Microsoft Exchange, slik at du kan synkronisere kontakter og e-post på farten. Telefonen koster 95 euro, og skal komme i salg nå.

Lumia 900

Stephen Elop introduserer også Lumia 900 i Europa, som forventet. Den kommer til å dukke opp i versjoner uten LTE, men med dobbelt så rask hastighet i 3G-nettet som de høyeste super-3G-hastighetene i dag.

Dette kalles HSDPA+ Dual Carrier, og gir deg opp til 42 Mbps nedlasting. Opplastngen er maks 5,8 Mbps.

LES MER: Slik er Nokia Lumia 900

Telefonen skal komme i salg i andre kvartal, og koste 480 euro.

LES OGSÅ: Lyntest av Nokia Lumia 900

Nokia Drive 2.0

Det kommer samtidig en ny utgave av Nokia Drive, som gir deg full frakoblet navigasjon. Det kommer også støtte for hastighetsvarsler og slikt. 

Nokia slipper også appen Nokia Transport, som er en oversikt over kollektivtrafikk i over 500 byer.

Nokia Reader

Nokia introduserer videre en lese-app. Herfra kan du lese nyheter og e-bøker. Du får altså RSS og bøker i samme app. Denne appen kalles Nokia Reading. Dersom du bruker den til å lese nyheter kan de viktigste temaene du følger oppdateres rett på Nokia Reading-flisen.

Microsoft-lanseringer

Microsoft annonserer for øvrig samtidig at Skype nå er tilgjengelig i Windows Phone Marketplace. Samtidig introduserer de den nye versjonen av Windows Phone 7, kalt Tango.

Tango gjør Windows Phone tilgjengelig på telefoner med svakere maskinvare enn på dagens telefoner. Informasjon om hva som er nytt i Tango lekket ut tidligere i år, og informasjonen viser seg altså å stemme.

LES MER: Slik er Windows Phone Tango

Lumia 610

I den anledning lanserer Nokia Lumia 610. Dette er en billig og enkel Windows-mobil, men mindre minne. Telefone har jevnt over de samme funksjonene som andre Windows-telefoner. 

Denne telefonen har en 3,7 tommers LCD-skjerm med oppløsningen 480 x 800 piksler. Telefonen byr på 256 MB arbeidsminne og 8 GB lagringsminne. 

Prosessoren kjører på 800 MHz, og er en enkeltkjernet Snapdragon S1.

Kameraet tar bilder i fem megapikslers oppløsning, og har LED-lys. Du kan ta opp video i VGA-oppløsning. 

Lumia 610 er 12 millimeter tjukk og veier 132 gram.

Utover dette får du de vanlige funksjonene, som GPS, Wi-fi, Bluetooth og super-3G. Batteriet har en kapasitet på 1300 mAh.

Lumia 610 kommer i hvit, cyan, magenta og svart, og skal koste 189 euro.

LES OGSÅ: Lyntest av Nokia Lumia 610

Nokia 808 PureView

Nokia lanserer oppfølgeren til Nokia N8. Denne telefonen er dagens eneste nye Symbian-telefon.

Og vi snakker om et sykt kamera her. Det har hele 41 megapikslers oppløsning. 41 megapiksler!

Telefonen har en ny komprimeringsteknologi som gjør at du tross gigantisk oppløsning kan lagre de i et lite format. Dermed kan du ta bilder i full oppløsning og likevel sende dem via e-post.

Som vanlig er det Carl Zeiss som står for linsene til telefonen. 

Sensoren er inspirert av satellitt-fotografering, og utviklerene ønsket å benytte samme tanke som brukes her - altså at du kan ta bilder du kan zoome inn i detaljene.

Kamerasensoren benytter seg av såkalt oversampling, som kort fortalt betyr at hver piksel på bildebrikken fanger opp mer informasjon. Teknologien kaller Nokia PureView Pro.

Ved å ha såpas høy oppløsning kan du ifølge Nokia zoome inn tre ganger uten å miste detaljer i bildene. Ved videoopptak i full HD (1080p) kan du zoome 4 ganger, og ved 720p seks ganger.

Voldsom oppløsning

Den aktive oppløsningen til sensoren er 7728 x 5368 piksler. Du kan ta bilder i 16:9-format (7152 x 5368 piksler) og 4:3-format (7152 x 5368 piksler).

Når du så zoomer vil kameraet bare benytte seg av tilsvarende antall piksler som oppløsningen du har valgt. Ved fem megapikslers oppløsning vil du altså ikke beskjære bildet når du zoomer inn, men benytte en mindre del av kamerasensoren. Dermed får du altså ikke kvalitetstap.

Tanken er at du fortsatt tar bilder i for eksempel fem megapikslers oppløsning, og ikke i full 41 megapikslers oppløsning. Dette ville nemlig krevd veldig mye minneplass.

Optikken har ellers en brennvidde på 26 mm ved 16: og 28 mm ved 4:3, og en blender på maks f/2.4. Fokusavstanden er minimum 15 cm.

Kameraet benytter en LED-lampe til fotolys. Det er ellers innstillinger for en rekke forskjellige scener, og automatisk ansiktsgjenkjenning. Telefonen har også en egen kamerautløsertast.

Øvrige spesifikasjoner

808 PureView er ellers en telefon med størrelsen 124 x 60 x 14 millimeter. Så den er altså ikke direkte liten. Vekten ender på hele 169 gram.

Skjermen er på fire tommer, og er en ClearBlack AMOLED-variant med oppløsningen 640 x 360 piksler. Altså samme oppløsning som på Nokia N8. Skjermen har Gorilla Glass.

Telefonen har 16 GB innebygget minne, og videre har den minnekortstøtte. Du kobler den til PC-en med Micro-USB. USB-tilkoblingen støtter On-the-Go, som vil si at du kan koble til eksterne enheter som harddisk, tastatur og mus.

Som N8 har 808 også HDMI-utgang. Ellers har den en 3,5 mm minijack for lyd og bilde. 

808 har også Bluetooth 3.0, Wi-fi, GPS, FM-sender, og ikke minst NFC. 

LES OGSÅ: Dette er NFC

Batteriet har en kapasitet på 1400 mAh, og lar det prate i 11/6,5 timer (GSM/3G).

Telefonen kommer også med en ny type A2DP-mottaker som skal forbedre lyden kraftig. Telefonen har også Dolby-lydteknologi.

Nokia 808 PureView kommer i salg i mai, og skal koste 450 euro.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.