Nokia kvitter seg med 7000

Nokia kvitter seg med 7000
MÅ KUTTE: Nokia må redusere driftskostnadene med 1 milliard euro. Bilde: Dag Yngve Dahle

Den finske mobilgiganten Nokia sparker 4.000 ansatte.

I tillegg vil 3000 stillinger hovedsakelig knyttet til operativsystemet Symbian bli overført til konsulentfirmaet Accenture innen slutten av 2011, heter det i en pressemelding i dag.

Dermed vil til sammen 7000 stillinger ha forlatt Nokia-konsernet innen utgangen av 2012.

1.400 ansatte i Finland og 950 i Danmark blir berørt, i tillegg til ansatte i Kina, India og USA. Forhandlingene om detaljene ventes å være ferdige til sommeren.

Må kappe kostnader

Nokia-toppsjef Stephen Elop (eks-Microsoft) vakte i februar stor internasjonal oppmerksomhet da han i et dramatisk internt notat refset sitt eget selskaps konkurranseevne og varslet massive forandringer.

Les Nokia-sjefens tordentale

I forbindelse med storkonsernets kapitalmarkedsdag kort tid etterpå, kom nyheten som for alvor viste at Elop ville sette en dramatisk ny kurs for det finske teknologiflaggskipet, gjennom å knytte seg tettere opp mot Elops tidligere arbeidsgiver Microsoft.

Les også: Nokias helomvending

Bedriften planlegger å redusere sine driftskostnader med 1 milliard euro (nærmere 8 milliarder kroner) i 2013 sammenlignet med 2010.Slår sammen forskning

Det ble i februar klart at operativsystemet Symbian ville vike for Windows Phone 7 (Symbian får status som framtidig «franchise»), at applikasjonsbutikken Ovi blir integrert i Microsoft Marketplace – og at Bing blir standard søkemotor på Nokia-håndsett.

MeeGo (Linux-basert operativsystem i samarbeid med Intel, hvor Åpen Linux skal banke Iphone journ.anm.) så derimot ut til å overleve «massakren» i noe større grad enn Symbian.

Les også: Norsk fjær i mobilhatten

Plattformen fikk i det minste status som langsiktig utviklingsverktøy, og den første MeeGo-telefonen ventes å komme ut i løpet av året.

I dag gjør imidlertid Nokia det klart at man også planlegger å slå sammen forsknings- og produktutviklingsenheter, og skriver i pressemeldingen at dette vil medføre styrking av enkelte miljøer, mens andre vil nedskjæres eller legges ned.

Det er foreløpig ikke avklart hvilken kategori det tidligere Trolltech-miljøet vil falle inn i.Les også:

Windows på Nokia-mobilene

Nokia tar grep for Symbian

Les mer om: