KLIMA

Nokia grønnest

DEL INFORMASJONEN: Med Nokia N78 og en PC kan du lett dele informasjon med andre via webben.
DEL INFORMASJONEN: Med Nokia N78 og en PC kan du lett dele informasjon med andre via webben. Bilde: Nokia
Jörgen Skjelsbæk
30. sep. 2008 - 11:24

Årsaken er at fem av de seks største mobilprodusentene har satt en deadline for når alle deres mobiltelefoner skal være frie fra PVC og bromerte flammehemmere.

Slike tiltak går godt hjem i den niende utgaven av Greenpeaces rapport "Guide to Greener Electronics".

De fleste selskapene i rapporten scorer høyere enn i den forrige, som ble offentliggjort i sommer.

Da innførte nemlig Greenpeace vurdering av klimagassutslipp fra produksjonen, så vel som energieffektivitet og hvor mye gjenvunnet materiale produsentene bruker, i tillegg til de gamle kriteriene om hvor stor andel av produktene som kan gjenvinnes og hvor mye PVC, bromerte flammehemmere og andre farlige stoffer produktene inneholder.

– De fleste selskapene har begynt å reagere på de innstrammede reglene i rangeringen angående e-avfall og kjemikalier, forklarer Truls Gulowsen, leder for Greenpeace Norge i en pressemelding.

Les også: Sony Ericsson mest miljøvennlig

De grønne elektronikkselskapeneNokia tilbake på topp

Finske Nokia har gjennomgående vært rangert høyt i tidligere åtte rapportene – i halvparten har de faktisk vært nummer en. Med en poengscore på sju i den siste erobrer dermed finnene sin femte førsteplass.

Den fremste årsaken til at Nokia er tilbake på toppen er store forbedringer i frivillige returordninger for telefoner i India. Pluss i margen er det også for at alle nye telefoner etter 2005 har vært frie fra PVC, og alle nye mobiler ved utgangen av neste år skal være frie fra bromerte flammehemmere.

Derimot er Greenpeace ikke like imponerte over bruken av gjenvunnet plast i produktene og heller ikke over at Nokia bare får igjen 3-5 prosent av telefonene, samt at det er uklart om det tallet er i forhold til eget salg eller totalt globalt salg.

BILDESERIE: Elektronikktrendene i 2009

Først med PC uten PVC

Etter Nokia følger Samsung, Fujitsu Siemens, Sony Ericsson og Sony.

Blant disse er det først og fremst Fujitsu Siemens som gjør et kraftig byks opp i listen. Dette takket være at selskapet har satt siste kvartal 2010 som deadline for å eliminere all bruk av PVC og bromerte flammehemmere i sine produkter.

Ifølge Greenpeace er så langt ingen som har klart å lage en PC som er helt fri fra disse giftstoffene.

BILDESERIE: De nye laptopene

Nintendo i bunn

I bunnen finner vi fremdeles Nintendo med en score på 0,8. Selskapet scorer 0 på de fleste kriteriene med unntak for kjemikaliehåndtering og energi.

Ikke heller på nest siste plass er det noen endring. Med en poeng på 2,2 er Microsoft fast forankret i bunnsjiktet. Det eneste som gir selskapet pluss er kjemikaliehåndteringen, mens selskapet regnes som veldig dårlig på gjenvinning og energi.

Les mer om: