INDUSTRI

– Nok kraft til Troll

NOK KRAFT: - Troll handler om ilandføring av gass, og vi trenger bare bitteliten andel av Trollgassen for å løse Trolls eget energibehov hvis ikke det etablerte gasskraftverket på Mongstad er nok, sier spesialrådgiver Are Tomasgard i Industri Energi. Han er provosert over at Statnett ber Statoil vente på Sima-Samnanger før de bygger kabler til Troll.
NOK KRAFT: - Troll handler om ilandføring av gass, og vi trenger bare bitteliten andel av Trollgassen for å løse Trolls eget energibehov hvis ikke det etablerte gasskraftverket på Mongstad er nok, sier spesialrådgiver Are Tomasgard i Industri Energi. Han er provosert over at Statnett ber Statoil vente på Sima-Samnanger før de bygger kabler til Troll. Bilde: Marit Hommedal/Statoil
Kjetil Malkenes Hovland
16. sep. 2010 - 17:08

Det er nok kraft i Bergensregionen til at Troll-feltet kan få mer kraft fra land, ifølge fagforbundet Industri Energi.

Gass

De mener Statnett overser at det kommer et gasskraftverk på Mongstad i slutten av året, som kan levere strøm hvis det trengs.

– Troll handler om ilandføring av gass, og vi trenger bare bitteliten andel av Trollgassen for å løse Trolls eget energibehov hvis ikke det etablerte gasskraftverket på Mongstad er nok. En videre Trollutbygging står ikke og faller på Sima-Samnanger slik Statnett hevder, sier spesialrådgiver Are Tomasgard i fagforbundet Industri Energi til Teknisk Ukeblad.

Troll ingen trussel

Statoil har søkt NVE om å få trappe opp strømforsyningen fra land til gassfeltet Troll. Statnett sier i en høringsuttalelse at de bør vente på Sima Samnanger: Les saken her

Industri Energi minner om at Gjøa-feltet blir elektrifisert med bruk av kraft fra gasskraftverket på Mongstad, noe som viser at det ikke vil være noe nytt at store petroleumsprosjekter går på gasskraft.

– Når Statnett vil hindre Statoil i å få konsesjon for videre utbygging av Troll inntil Sima-Samnanger er ferdig, viser dette meget tydelig at Statnetts tidligere argumentasjon om at Sima-Samnanger utelukkende handler om forsyningssikkerhet til Bergen ikke stemmer, sier spesialrådgiver Are Tomasgard i fagforbundet Industri Energi.

Lar seg provosere

Forbundet viser også til en rapport fra Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) som viser at det er nok strøm i Bergensområdet selv med en Troll-utbygging.

Industri Energi lar seg provosere av Statnetts høringsuttalelse og kravet om at Statoil må vente på Sima-Samnanger.

– Til tross for all juling Statnett rettmessig har fått i denne saken, velger de likevel å provosere med nye utspill som dette. Dette selv om regjeringen har bedt om «time out». Slik viser Statnett total mangel på respekt i forhold til både sin egen oppdragsgiver og ikke minst de utredninger regjeringen har bedt om om skal legges frem i februar. Det er med vantro vi nå er vitne til at Statnett klarer å rote denne saken ennå mer til. For det trodde vi ikke var mulig!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.