ARKIVNYHETER

Nok et fjell overvåkes

TSUNAMI: Et skred fra Nordnesfjellet i Troms kan skape flodbølger i Lyngenfjorden, til fare for folk og infrastruktur. Nå skal NVE bruke 14 millioner på overvåkning av fjellet.
TSUNAMI: Et skred fra Nordnesfjellet i Troms kan skape flodbølger i Lyngenfjorden, til fare for folk og infrastruktur. Nå skal NVE bruke 14 millioner på overvåkning av fjellet. Bilde: Ingeniørforlaget
Kjetil Malkenes Hovland
8. juni 2009 - 09:03

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir nesten 14 millioner kroner i støtte til overvåkning av Nordnesfjellet i Troms.

Det er stor fare for fjellskred fra fjellet langs Lyngenfjorden. Et skred kan skape flodbølger som rammer folk og infrastruktur.

Deler av fjellet er i bevegelse, og Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) anbefaler permanent overvåkning ved området rundt Jettane, og stadige målinger ved Indre Nordnes.

– Bedrer sikkerheten

– Bevilgningen vil bidra til oppbygging av et forsvarlig system for overvåking og bedre sikkerheten for folk langs fjorden. Jeg er derfor glad for at NVE i dag har gitt tilsagn om å bevilge inntil 13,75 mill. kroner til overvåking ved Nordnes, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Risikoen for fjellskred i deler av Nordnesfjellet er vurdert som høy.

Fra før finnes det en overvåkningssentral på Stranda: Les saken her

Økte rammer

– Jeg er opptatt av at folk kan være trygge der de bor og ferdes. Den statlige bistanden til skredforebygging er viktig for å redusere risiko, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Det er NVE som har ansvaret for skredforebygging i Norge. Regjeringen økte NVEs rammer til dette formålet med 60 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett for 2009. Dermed har NVE råd til å gjennomføre overvåkingen ved Nordnesfjellet i Troms.

Les NVEs tildelingsbrev her

Les rapporten fra NGU om Nordnesfjellet her

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.