MESTA

Nok et år med minus for Mesta. Den harde vinteren får skylden

Til tross for at omsetningen økte med over 300 millioner kroner, endte driftsresultatet med et underskudd på 63 millioner kroner.

Mesta endte med et negativt driftsresultat på 63 millioner kroner i 2018.
Mesta endte med et negativt driftsresultat på 63 millioner kroner i 2018. Foto: Mesta
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
29. juli 2019 - 14:22

Med en markedsandel på nesten femti prosent, er helstatlige Mesta landets største aktør innen offentlige drifts- og vedlikeholdskontrakter på vei. Men å være størst er ingen oppskrift på god lønnsomhet i denne bransjen.

Andre året på rad går Mesta med underskudd, som i årsberetningen forklares slik av konstituert adm. dir Arne Roar Larsen:

Konstituert adm.dir i Mesta, Arne Roar Larssen. <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
Konstituert adm.dir i Mesta, Arne Roar Larssen. Foto:  Jarle Skoglund

-Resultatene i 2018 ble totalt sett langt fra slik vi ønsker. Mye av årsaken til det er vinteren i fjor, som rammet oss hardt, med store snømengder flere steder i landet. Det var det man på godt norsk kaller et «worst case-scenario», og da vi la første kvartal bak oss hadde vi et vanskelig utgangspunkt. Derfor er det svært positivt at vi de tre påfølgende
kvartalene leverte som budsjettert eller bedre. Det viser, for alle som leser mer enn overskriftene, at det er langt fra noen krise i Mesta – og nå ser vi fremover, skriver Larsen.

Årsregnskapet for 2018 viser en omsetning på totalt 4.082.000 millioner kroner, som er over 300 millioner kroner mer enn i 2017. Driftsresultatet på minus 63 millioner kroner, er enda svakere enn i 2017, da selskapet kunne notere seg et driftsunderskudd på 18 millioner kroner.

 

Resultatet har de to siste årene vært så dårlig at styret i desember 2018 valgte å løse Kurt Opseth fra stillingen som administrerende direktør. Regionsjef for Nord-Norge, Arne Roar Larsen, har i perioden etter det vært konstituert som administrerende direktør. 

I begynnelsen av mai var det klart at Marianne Bergmann Røren tiltrer som ny toppsjef for Mesta 1.september. Hun tar da på seg den krevende oppgaven med å få på plass en sunnere økonomisk drift i entreprenørselskapet med 1460 ansatte.

Men kraftige underskudd til tross; Staten som eneaksjonær kostet likevel på seg å ta ut et utbytte på 15 millioner kroner. Det samlede underskuddet er dermed på minus 78 millioner kroner, et beløp som er dekket inn ved å tære på selskapets egenkapital.

I årsberetningen opplyses det at Mesta i mars 2019 besluttet å avvikle virksomheten i Sverige som et ledd i å prioritere arbeidet med å oppnå økt lønnsomhet i den norske virksomheten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.