NETTARKIV

Nok en sjømatrekord

15. jan. 2001 - 10:00

Dette viser ferske eksporttall fra Statistisk sentralbyrå og Eksportutvalget for fisk.

Verdiøkningen er større en volumøkningen. I volum ble det i år 2000 eksportert 2,1 millioner tonn sjømat fra Norge, en økning på 2,8 prosent. Laks, sild og makrell har bidratt mest til økningen.

Lakseeksporten økte

Verdien på lakseeksporten økte med 14 prosent til 12,3 milliarder kroner, mens kvantumet i samme periode økte med vel en prosent. Eksportøkningen er størst til EU og Sørøst-Asia. I EU styrket Danmark sin posisjon som største mottaker av laks fra Norge.

Makrelleksporten økte i fjor med hele 21 prosent fra året før og havnet på 2,4 milliarder kroner. Sildeeksporten økte enda mer, med 29 prosent, til 2,4 milliarder kroner. Veksten i eksportverdien av sild og makrell skyldes økt eksport til Russland, Ukraina, Polen og Kina.

Klippfiskeksporten til Portugal, Brasil og den Dominikanske Republikk økte med sju prosent, mens eksportverdien av saltet torsk gikk ned med hele 39 prosent. Reduksjonen skyldes i hovedsak nedgang i kvoter og nedbygging av lager i Portugal.

Nedgang for torsk

Også eksporten av fryst torskefilet gikk noe ned i fjor, både i verdi og kvantum. Eksportverdien av fersk torsk, derimot, økte med 15 prosent til 436 millioner kroner i år 2000. Dette skyldes økt eksport til sentrale markedsland som Frankrike, Nederland og Storbritannia.

Eksportverdien av reker økte i fjor med 16 prosent til 1,5 milliarder kroner. Eksportøkningen skyldes hovedsakelig økt eksport av pillede reker til våre hovedmarkeder Storbritannia, Sverige og Danmark. Eksportverdien av rå, fryste reker til Island økte med hele 65 prosent.

EU er fortsatt det største markedet for norske sjømatprodukter, men veksten er størst på markedene utenfor EU. Eksportverdien til EU økte i fjor med bare en prosent til 18,3 milliarder, mens veksten til andre markeder var på 12 prosent til 13,1 milliarder. Andel av norsk sjømateksport til EU var i år 2000 på 58 prosent mot 61 prosent i 1999.

Økte til Asia

Eksportverdien til Asia økte totalt med fire prosent i fjor til 5,9 milliarder. Nedgang i eksportverdien til Japan på fire prosent ble oppveid av en økning i eksportverdien til Kina, Taiwan og Sør-Korea.

Eksportverdien til Øst-Europa var i år 2000 på 3,1 milliarder kroner. Dette er en vekst på hele 50 prosent. Bedret økonomi i spesielt Russland og Ukraina er årsaken til denne veksten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.