Mercedes-Benz

Nok en bilprodusent rammes av teknologiskiftet: 10.000 ansatte ut i kulden

Få dager etter at Audi meldte om at 9500 jobber skal fjernes, kutter Daimler enda mer. Årsaken er overgangen til CO2-nøytral mobilitet.

Daimler kutter 10.000 ansatte de neste årene.
Daimler kutter 10.000 ansatte de neste årene. (Foto: DaimlerAG - Global Communication)

Få dager etter at Audi meldte om at 9500 jobber skal fjernes, kutter Daimler enda mer. Årsaken er overgangen til CO2-nøytral mobilitet.

Som Teknisk Ukeblad skrev i forrige uke, skal Audi kutte 9500 jobber. Overgangen til elektriske biler, som har langt færre deler og krever en mindre arbeidsstyrke, er en viktig del av årsaken. I tillegg kommer enorme investeringer til utvikling og produksjon.

Nå kommer også Mercedes-Benz sitt moderselskap Daimler med en lite hyggelig førjulsmelding. Innen 2022 skal Daimler kvitte seg med flere tusen ansatte. I pressemeldingen fra Daimler heter det at «bilindustrien er midt i den største transformasjonen i historien» og at «utviklingen mot en CO2-nøytral mobilitet krever store investeringer». 

Flere medier, blant dem The Guardian og BBC, rapporterer at Daimlers styremedlem Wilfried Porth sier det er snakk om «et femsifret antall» – altså minst 10.000 jobber.

– Berører ikke ansatte i Norge

Jobbkuttene skal ifølge Daimler gjøres på en så sosialt ansvarlig måte som mulig. I tillegg vil ansatte få tilbud om redusert stillingsprosent og ulike pensjonsordninger. Mercedes-Benz har allerede meldt at de er i ferd med å kutte 1100 stillinger i ledelsen.

– Dette vil ikke berøre noen ansatte i Norge. Alle som jobber med Daimlers kjøretøy og produkter i Norge er ansatt hos den private importøren Bertel O. Steen AS, sier Audun Hermansen, PR- og informasjonssjef i Mercedes-Benz Norge.

Massive kutt også VW og BMW

Heller ikke Volkswagen eller BMW slipper unna store nedbemanninger. I mars ble det klart at VW må kvitte seg med inntil 7000 arbeidsplasser. Også BMW har massive kutt av arbeidsstokken på gang. Ifølge Automotive News skal BMW kutte 12 milliarder euro i kostnader innen 2022. Dette betyr at bilprodusenten i Bayern skal inntil 6000 jobber vil forsvinne i løpet av få år.

Les også

Kommentarer (30)

Kommentarer (30)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå