OLJE OG GASS

– Noen måtte opptre ansvarlig

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) stanset oljekonflikten med tvungen lønnsnemnd.

TOK GREP: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm gikk inn med tvungen lønnsnemd i oljekonflikten etter møte med Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande.
TOK GREP: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm gikk inn med tvungen lønnsnemd i oljekonflikten etter møte med Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande. Bilde: Karlsen, Anette
10. juli 2012 - 08:50

Hun kom samtidig med sterkt kritikk av arbeidsgiversiden.

Mandag kveld, en halv time før den varslede lockouten på norsk sokkel skulle settes i gang, innkalte arbeidsministeren partene i konflikten til et møte.

Da sistemann ankom Arbeidsdepartementets lokaler fem minutter før midnatt, ble det et kort møte mellom partene før Bjurstrøm kom ut og varslet at hun går inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten.

Hun begrunnet avgjørelsen med de enorme økonomiske konsekvensene en stenging av norsk sokkel ville fått.

6.500 arbeidere ville blitt utestengt fra arbeidet, og det er anslått at en nedstengning av olje- og gassleveranser ville koste 1,8 milliarder kroner hver dag.

Bjurstrøm var først og fremst bekymret for den norske gasseksporten.

– Måtte gripe inn

– Streiken var lovlig, men konsekvensene av en lockout førte til at vi måtte gripe inn. Den varslede lockouten ville ha ført til full stans i olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel og fått store konsekvenser for Norge som oljenasjon, sier Bjurstrøm og peker på at Norge leverer rundt 20 prosent av gassen til Europa.

Hun legger ikke skjul på at det ikke var med lett hjerte hun grep inn i konflikten og legger mye av skylden på arbeidsgiversiden, som hun mener har opptrådt direkte uansvarlig.

– Arbeidsgiversiden har tatt et stort grep med lockouten, et for stort grep synes jeg, så da måtte noen opptre ansvarlig og gripe inn, sier Bjurstrøm.

Les også: Olje kan bli tapt for alltid

– Vi føler oss sviktet

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi er svært skuffet etter at Bjurstrøm varslet tvungen lønnsnemndsbehandling.

– Vi føler oss sviktet. Det er en meget trist dag for alle de 62-åringene som mister pensjonen sin, og det er sannsynligvis en veldig flott dag for Helge Lund som får beholde sin gullpensjon ved hjelp av den rødgrønne regjeringen som griper inn for å stoppe en fullt lovlig konflikt på norsk sokkel, sier Sande etter det korte møtet hos arbeidsministeren.

Arbeidstakerorganisasjonen SAFE varsler at deres medlemmer vil gå tilbake til arbeidet umiddelbart.

Forbundsleder Jan Olav Brekke i organisasjonen Lederne understreker at kampen om pensjonen ikke er over med dette.

– Dette engasjementet forsvinner ikke. Statoil og OLF vet at pensjonsspørsmålet vil bli tatt opp ved hver anledning fremover. Å beholde driftspensjonen i Statoil ville kostet bedriften 35 millioner kroner årlig, sier Brekke.

Les også: Betydelig gassfunn i Nordsjøen

– Fornuftig avgjørelse

Tonen fra administrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Gro Brækken, er en helt annen.

– Vi synes det er en fornuftig avgjørelse fra regjeringen ut ifra det store omfanget streiken har fått. Den har kostet tre milliarder kroner så langt, og jeg synes motparten har streiket lenge nok. Vi var nødt til å få en slutt på streiken, sier Brækken.

Også forhandlingsleder Jan Hodneland mener det var riktig av regjeringen å gripe inn.

– Vi er lettet over at vi ikke trenger å stenge ned produksjonen på norsk sokkel, men hadde ikke regjeringen grepet inn nå, hadde vi gjort det. Alt var klart til nedstengning etter midnatt, sier Hodneland.

Streiken har kostet rundt 200 millioner kroner dagen i de 16 dagene den har vart. Dermed var det samlede inntektstapet på rundt 3,2 milliarder kroner.

Statoil melder også at de vil gjenoppta produksjonen på installasjonene som har vært rammet av streik så raskt det lar seg gjøre.

Les også:

Vil presse ut Helge Lund

Norge øker leteaktiviteten i Barentshavet

Tjener én månedslønn på to døgn

Taper 150 000 kroner i året  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.