KRAFT

Noe for Hardanger?

ALTERNATIVT: Debatten om kraftmaster i Hardanger har pågått lenge. Kanskje er disse et bedre alternativ?
ALTERNATIVT: Debatten om kraftmaster i Hardanger har pågått lenge. Kanskje er disse et bedre alternativ? Bilde: Choi+Shine Architects
Stein Jarle Olsen
16. aug. 2010 - 12:35

Det islandske svaret på Statnett, Landsnet, utlyste i 2008 en konkurranse om å designe kraftmaster som skulle passe bedre inn i landskapet enn vanlige master.

Personlige

Fra det amerikanske arkitektbyrået Choi+Shine Architects fikk de et forslag som nesten ville gi kraftmastene personlighet.

Med bare små endringer i designen foreslo de nemlig å bygge mastene nærmest som statuer som holder kraftlinjene oppe.

– Disse ikoniske tårnfigurene vil bli monumenter i landskapet. Å se tårnfigurene vil bli en uforglemmelig opplevelse som løfter tårnene til noe mer enn bare et nødvendig, funksjonelt design, skriver Choi+Shine i prosjektpresentasjonen.

Strekker seg

Og hver mast kunne designes individuelt.

– Tårnfigurene kan konfigureres til å svare til miljøet med passende uttrykk. Ettersom strømlinjene klatrer over en bakketopp, endrer tårnfigurene holdning og imiterer en klatrende person. Over lange strekninger strekker tårnfigurene seg for å øke høyden, kryper sammen for økt styrke eller sliter under vektene av kablene, skriver Choi+Shine.

Byggesett

Til tross for de ulike positurene skal hver mast lett kunne bygges sammen av en ferdig pakke.

Og kostnadene skal være lave, grunnet masseproduksjon, enkel sammensetting og bygging. Materialene som er tenkt brukt, er stål, glass og betong.

Choi+Shine vant ikke den islandske konkurransen, men fikk en såkalt "honorable mention".

Choi+Shine vant ikke den islandske konkurransen, men fikk en såkalt

Les mer om: