Nødtelefonen virker ikke

Nødtelefonene i vegtunneler virker ikke etter bare én times strømbrudd.

Her, i de helt nye Streketunnelene ved Hellesylt, var nødtelefonen helt død da strømmen forsvant 1. juledag.
Her, i de helt nye Streketunnelene ved Hellesylt, var nødtelefonen helt død da strømmen forsvant 1. juledag. Bilde: Kjell Herskedal
Kjell Herskedal
12. mars 2012 - 14:12

 

Ukjent for de fleste, men i Statens vegvesen Region Midt får Våre Veger opplyst at kravet til batteribackup bare er én time.

-Det er naturligvis ikke godt nok at nødsambandet ikke er tilgjengelig for trafikantene, sier avdelingsdirektør Knut Nauste i Statens vegvesen Region Midt til Våre Veger.

 

Strømavhengig

Det viser seg at dagens moderne, digitale telefonsystemer er helt avhengig av strømnettet. Det fikk ordfører Jan Ove Tryggestad i Stranda kommune merke under orkanen Dagmar 1. juledag.

Tryggestad bor selv i Hellesylt, som ble hardt rammet av orkanen. Vegene ble stengt og strømmen falt bort i flere dager. Da strømmen forsvant, forsvant også internettforbindelsen, telefonsambandet og mobiltelefonsambandet, og i tillegg NRK1’s sendinger over FM-båndet. Dermed hadde ikke bygda vegforbindelse hverken nordover eller sørover og ingen telekommunikasjon. NRK1, som skal gi informasjon via lokalsendingen når slike kriser rammer, sviktet i 2012 som under nyttårsorkanen i 1992.

Telefonen var død…

Nødtelefonen i tunneler - en falsk trygghet når strømmen svikter.
Nødtelefonen i tunneler - en falsk trygghet når strømmen svikter. Kjell Herskedal

Gode råd var dyre da det i denne situasjonen oppsto brann i en trafokiosk som ligger like ved bygdas omsorgssenter. Det var da nødtelefon i de nye tunnelene ble løftet av, i et desperat forsøk på å be om hjelp. Telefonen var fullstendig død. I likhet med andre digitale telefonløsninger er disse nødtelefonene prisgitt en strømtilførsel som ikke var der.

Tryggestad bemerker at det er brukt mange hundre millioner kroner til rassikring mellom Stranda og Hellesylt. Da blir det et aldri så lite paradoks at nødtelefonene ikke virker når de trengs.

 

Hjelper lite

Senioringeniør Odd Arne Rød, som er ansvarlig for sikkerhetskontroller i tunnelene i Region Midt, medgir overfor Våre Veger at én times backup blir lite i slike tilfeller som området opplevde 1. juledag. Arnt Aasen, som har elektrofagansvar i samme vegregion, sier at det kommer nye krav om 4 timers backup for det digitale nødnettet for helse, politi og brann, men at dette vil være til liten hjelp for publikum som får problemer i en tunnel der strømmen har vært borte i mer enn én time. Det hjelper lite at nødetatenes telefoner virker dersom den som skal ringe dem har en død telefon.

Fungerende beredskapssjef for kraftforsyningen i Møre og Romsdal, Peter Kirkebø, gir klar beskjed:

-Strømbrudd vil vi av og til oppleve også i framtida. Den som ikke klarer seg uten strøm fra det ordinære nettet av og til, må gjennomgå sin egen beredskap.

Fra v. fungerende beredskapssjef for kraftforsyningen i Møre og Romsdal, Peter Kirkebø, en hardt rammet ordører i Ørsta, Rune Hovde og Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad som ble både veg- og telefonløs 1. juledag.
Fra v. fungerende beredskapssjef for kraftforsyningen i Møre og Romsdal, Peter Kirkebø, en hardt rammet ordører i Ørsta, Rune Hovde og Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad som ble både veg- og telefonløs 1. juledag. Kjell Herskedal
 

Nye krav kommer?

I Møre og Romsdal alene var det innmeldt 800 feil på lavspentnettet og 280 feil på høgspentnettet etter orkanen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Nøkkelen til en løsning har muliens Post- og teletilsynet. Derfra er det ventet skjerpede krav til mobiltelefonnettet som en direkte følge av juledagsorkanen Dagmar. Det kommer krav om minst 6 timer reservestrøm på alle basestasjoner og tre døgn reservestrøm på 1000 basestasjoner. Det betyr at mange basestasjoner må lokaliseres på bygninger med aggregater som lett kan settes i funksjon, som for eksempel på sjukeheimer og omsorgsboliger. Telenor ser allerede på denne muligheten.

 

 

 

 

 

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.