DATATELE

- Nødnettet vil koste opp mot 10 milliarder

Trond Heggelund
1. sep. 2006 - 08:00

Hoff begrunner dette med at han har snakket med alle aktørene som har levert inn anbud.

- Jeg har godt belegg for kalkulasjonen, og har da også vært i kontakt med dem som ikke nådde opp i konkurransen hos Justisdepartementet, sier Per Morten Hoff til Teknisk Ukeblad.

Tviler på departementet

Han sier at alle han har snakket med mener at Justisdepartementets tall på 3,6 milliarder kroner ikke kan være riktig.

Når alle ekstrakostnader med forsinkelser og utrulling kommer på bordet, vil summen være på nærmere ti milliarder.

Store ekstrakostnader

Nødnettprosjektet har ikke i tilstrekkelig grad tatt høyde for kostnader i forbindelse med tilleggsutbygging og oppgradering av nettet. I tillegg har det gang på gang blitt utsatt.

- Derfor ville det være naivt å tro at forsinkelser og oppradering av programvare, telefoner, basestasjoner samt videreopplæring av mannskapene til blålysetatene ikke vil koste ekstra, sier Hoff.

Ingen forhandlinger

Lederen av IKT-Norge sier det er en utbredt misforståelse at forhandlingene om selve Nødnettkontrakten har startet.

Han forteller at det som til nå har skjedd i Nødnettprosjektet kun er innhenting av supplerende informasjon fra de to gjenstående tilbyderne, EADS (sammen med Nokia og Telenor) og Siemens (sammen med Motorola og Zenitel).

Langt igjen

I tirsdagens utgave av Dagens næringsliv opplyser prosjektlederen for Nødnettprosjektet, Tor Helge Lyngsdøl, at kontraktsinngåelsen vil skje en gang i løpet av høsten. Spesialbladet Megaband, som utgis av Teleavisen, skrev i forrige uke at valg av leverandør til nødnettet vil bli tatt i månedsskiftet september/oktober.

Basert på samtaler med aktørene hevder Per Morten Hoff det neppe blir en kontraktsinngåelse før i november eller begynnelsen av desember.

En politisk nøtt

- Husk at valget av leverandør også er blitt en politisk nøtt som det tar tid å knekke, sier Hoff.

Han sikter til behandling i Regjeringen, noe som erfaringsmessig tar tid. Det gjør ikke saken bedre at regjeringspartiet SV har sagt de er i mot at EADS skal få kontrakten fordi de driver med klasebomber og atomvåpen.

Siemens har også fått passet påskrevet, ettersom Forsvarsdepartementet ikke vil ha noe med dem å gjøre på grunn av smøring og korrupsjonsanklager.

- Alt dette, samt en treghet i Naudnettorganisasjonen, gjør at jeg ikke tror på at det blir noen Tetra-ubygging i år, sier Per Morten Hoff.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.