DATATELE

Nødnett dobbelt så dyrt

Tore Stensvold
8. aug. 2007 - 13:49

Leverandør

Nokia Simens Network

Underleverandører:

 • Motorola
 • Frequentis
 • BaneTele og Telenor

Slik virker det

 • Det nye digitale nødnettet vil i prinsippet være sammensatt av tre hoveddeler.
 • I kjernenettet ligger det vi kan kalle intelligensen i nettverket. Det består typisk av en eller flere sentrale nettverkselementer i form av store datamaskiner eller svitsjer som sørger for riktig ruting av nødtrafikken.
 • Transmisjonsnettet transporterer data fra kjernenettet ut til radionettverket og til andre punkter som er tilkoblet nødnettet. Transmisjonsnettet består typisk av datalinjer med høy overfø ringskapasitet.
 • Et radionettverk med svært høy dekningsgrad sørger for kontakt med radioterminaler innendørs og utendørs. Radionettverket består typisk av basestasjoner montert i master eller på bygninger.
 • Nødnettet overvåkes og vedlikeholdes fra et sentralt eller distribuert drifts- og vedlikeholdssystem.
 • Nødetatene vil ha tilgang til det nye nettet fra sine kommunikasjonssentraler eller fra håndholdte og kjøretø ymonterte radioer.
 • Nødnettet skal ha et grensesnitt mot andre nettverk slik at det blir mulig å ringe mellom nødnettet og andre nettverk, som for eksempel fasttelefon, mobiltelefon og jernbanens nye sikkerhetsnett (GSM-R).

TETRA

 • TErrestrial Trunked RAdio er en ETSI-standard som kom i 1995. Tetra er en spesial- og frekvenseffektiv variant av lukkede radionett (PMR - Professional Mobile Radio)
 • Tetra har mange egenskaper som gjør teknologien godt egnet til bruk i nødnett. Men Tetra brukes også i kommersielle radionett.
 • Teknologien videreutvikles i Tetra 2-standarden som ble publisert for ikke så lenge siden


Kontrakten for nødnettet basert på Tetra-teknologi ble undertegnet for ett år siden.

Nå varsler det nyopprettede Direktoratet for nødkommunikasjon at totalprisen for Nødnettet blir dobbelt så dyrt.

Det var Siemens Communications som stakk av med hoveddelen av kontrakten på 3,6 milliarder kroner i fjor høst.

Stortinget bevilget pengene til anskaffelsen over statsbudsjettet for 2006. Da var imidlertid ikke driften tatt med i nødnettkontrakten for Tetra-systemet.

3,6 + +

Når den langsiktige driftsavtalen for nettet tas med, dobles utgiftene for det offentlige nødnettet. Sluttsummen blir på 7,7 milliarder kroner og ikke «bare» 3,6 milliarder, skriver ABCNyheter.no.

-Jeg kan bekrefte at sluttsummen vil havne rundt der, sier direktør Tor Helge Lyngstøl i det nyopprettede Direktoratet for nødkommunikasjon, til ABC Nyheter.

Teknisk Ukeblad har hatt en rekke artikler om Nødnettet og snakket med flere kilder som har advart mot at prosjektet ville bli vesentlig dyrere enn de 3,6 milliarder kroner som selve kontrakten lød på. Det har også vært påpekt at Tetra-teknologien ikke tilhører det mest moderne og raskeste alternativ og derfor må oppgraderes. Det kan bety enda høyere kostnader. Det ble imidlertid blankt avvist av Tor Helge Lyngstøl, som da var prosjektleder for valg av teknologi og leverandør.

Langsiktig

Nokia Siemens Networks (NSN) – som leverandøren nå heter etter at Siemens Communications og Nokias nettverksavdeling er slo seg sammen, har også kontrakt på driften av nettverket. Kontrakten strekke seg helt fram til 2026.

De årlige driftsutgiftene anslås til å være 200-250 millioner kroner, og dermed kan man plusse på mer enn 4 milliarder ekstra til sluttsummen, skriver ABCNyheter.no.

– Det har vært lite fokus på disse tingene, innrømmer Nødnett-sjefen.

– Men vi har vært veldig åpne på dette. Dette skal være kjent – også for Stortinget, mener Lyngstøl.

Ukjent for Stortinget

– Dette er helt nye tall for meg, sier lederen av Stortingets Transport- og kommunikasjonskomité, Per Sandberg (Frp).

Denne komiteen har nå overtatt behandlingen av Nødnett-prosjektet, noe som tidligere tillå justiskomiteen. Fremskrittspartiet har hele tiden vært kritisk til Nødnettprosjektet og heller ønsket seg en utbygging hvor nettene til dagens kommersielle aktører ble utnyttet.

Sandberg er derfor svært kritisk til at driftskostnadene har vært holdt atskilt når utgiftene har blitt diskutert.

Brudrift nevnes ikke

Nødnett-direktøren innrømmer at de ikke har kommunisert driftskostnadene i særlig grad, men mener at det har sammenheng med at dette er «livssykluskostnader, og når man for eksempel snakker om kostnader til en bro, så inkluderes jo heller ikke driften».

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.