INDUSTRI

Nødhjelp til bilindustrien

Bilfabrikk, lastebiler, lastebilfabrikk
Bilfabrikk, lastebiler, lastebilfabrikk Bilde: colourbox.com
Trond Gram
17. nov. 2008 - 08:50

Europas og USAs bilindustri sliter tungt.

I Europa har bilsalget falt med 15,5 prosent den siste måneden, tallene er enda mørkere i USA, hvor Fords salg falt med så mye 30 prosent i oktober.

Totalt bilsalg i USA falt med 21 prosent i oktober og giganten General Motors sier de ikke har nok penger til å betale regningene sine så tidlig som til neste år.

25 milliarder dollar

Nå håper bilfabrikanter på begge sider av Atlanterhavet på store nødhjelpspakker, så flere ansatte ikke må ta sine hatter og gå ut fabrikkdørene.

I USA diskuterer kongressen en lånepakke på 25 milliarder dollar for å hjelpe den kriserammede bilindustrien. Det samme diskuteres i Europa. Mens demokratene støtter redningspakken, har ledende republikanere gjort det klart at de vil gå imot en redningsaksjon.

40 milliarder euro

På denne siden av Atlanteren håper bilindustrien myndighetene i Brussel kan hoste opp så mye som 40 milliarder euro via den europeiske investeringsbanken. Tidlig denne uken er det forventet at EU-kommisjonen skal komme med en rekke forslag for å komme europeisk næringsliv til unnsetning.

I Tyskland er det forventet at regjeringen denne uken skal diskutere statlige garantier for bilfabrikken Opel, som eies av kriserammede General Motors.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.