KRAFT

Nobelprisvinner støtter kjernekraft

12. okt. 2007 - 12:13

Sivilingeniøren og økonomen Rajendra Pachauri ble valgt til sjef for FNs klimapanel (IPCC) i 2002.

Inderen har vist seg å være en profilert og frittalende leder.

Tre viktige rapporter

– Vi har ikke et eneste øyeblikk å miste skal vi unngå store klimaforandringer, sa Pachauri allerede i 2005. Siden har han gang på gang påpekt at verdens ledere må få opp farten hvis ikke klimaet skal løpe helt løpsk.

Hittil i år har Pachauri og resten av klimapanelet levert tre delrapporter som viser at det er overveiende sannsynlig at klimaendringene er menneskeskapte og at det må handles raskt og bredt for å hindre at dette skal få katastrofale følger for miljøet på jorda.

Dette har ført klima høyt opp på den politiske dagsordenen, men Pachauri tviler fortsatt på at politikerne har forstått alvoret. Selv EU, som i vinter lanserte noen av verdens mest radikale utslippskutt, må tåle kritikk for å være for slappe.

Ja til kjernekraft

At lederen for klimapanelet samtidig går inn for økt bruk av kjernekraft, gjør ham imidlertid også kontroversiell blant verdens miljøforkjempere.

Det er ingen hemmelighet at han er energipolitisk rådgiver for den indiske regjeringen som dette året har inngått en avtale om kjernefysisk samarbeid med USA. Pachauri var blant pådriverne for at kjernekraft for første gang skulle omtales i et eget avsnitt da den tredje klimarapporten ble offentliggjort i mai.

Ut mot Lomborg

Alle var heller ikke like begeistret da han i april sammenlignet den danske statistikeren Bjørn Lomberg med Adolf Hitler. Lomberg mener det vil bli for dyrt å redde truede kulturer som inuittene i Arktis fra følgene av den globale oppvarmingen, noe som har fått Pachauri til å gå hardt ut mot Lomborgs menneskesyn:

– Hvis man skal følge Lomborgs tankegang, var det kanskje riktig det Hitler gjorde, sa Pachauri til Jyllandspostens nettutgave tidligere i år.

Ingen nikkedukke

Den forrige lederen av klimapanelet, Robert Watson, ble av USA oppfattet som altfor frittalende. Med Pachauri håpet Bush-administrasjonen på å få en leder med lavere profil, ifølge eksperter. Inderen kan imidlertid neppe beskyldes for å legge fingrene imellom.

– Vi risikerer at menneskeheten mister evnen til å overleve, advarer Pachauri. Han fremholder at verden nå opplever konsekvensene av utslippene på 1960-tallet, og at miljøet vil lide langt mer når virkningen av de seneste tiårenes forurensing gjør seg gjeldende.

Sivilingeniør

Rajendra Pachauri er født i Nainital i India. Utdannelsen til sivilingeniør og økonom tok han ved Universitetet i North Carolina i USA, hvor han også har arbeidet som assisterende professor. Før han ble valgt til IPCC-sjef, hadde han en rekke sentrale verv i komiteer og styrer som arbeidet med miljø- og energispørsmål. Han har også vært tilknyttet Verdensbanken og FNs utviklingsprogram.

Selv har han tatt konsekvensene at den globale oppvarmingen ved å erklære seg som vegetarianer fordi kjøttproduksjon bidrar til CO2-utslipp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.