NATURVITENSKAP

NOx avsløres fra rommet

NOX: Nitrogendioksid dannes gjennom utslipp fra kraftverk, tungindustri og veitransport samt ved forbrenning av biomasse. Lynutladninger i luften danner nitrogenoksider naturlig, og det samme gjør mikrobiologiske prosesser i jordsmonnet. ILL:ESA
NOX: Nitrogendioksid dannes gjennom utslipp fra kraftverk, tungindustri og veitransport samt ved forbrenning av biomasse. Lynutladninger i luften danner nitrogenoksider naturlig, og det samme gjør mikrobiologiske prosesser i jordsmonnet. ILL:ESA Bilde: ESA

Kartet viser hvordan menneskelige aktiviteter påvirker luftkvaliteten. De største konsentrasjonene er i de områdene som er tettest befolket.

Esas Envisat er utstyrt med ti instrumenter. Den er verdens største satellitt for miljøovervåking, og ble skutt opp i februar 2002.

SCIAMACHY-instrumentet (Scanning Imaging Absorption Spectrometer for Atmospheric Chartography) om bord registrerer spekteret av sollys som trenger gjennom atmosfæren.

Resultatene filtreres deretter for å finne spektralabsorpsjonssignaturer fra sporgasser i luften.

NO 2 er en hovedsakelig menneskeskapt gass, og overeksponering kan skade lungene og åndedrettet.

Gassen spiller også en viktig rolle for atmosfærens kjemiske sammensetning fordi den forårsaker produksjon av ozon i troposfæren - den laveste delen av atmosfæren mellom åtte og 16 kilometer over jordoverflaten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.