FAGFORENING

Nito-presidenten går av til høsten

Trond Markussen (61) tar ikke gjenvalg som president i fagforeningen Nito som organiserer over 100.000 teknologer og ingeniører.

Trond Markussen, president i Nito, har varslet at han ikke tar gjenvalg ved kongressen i november.
Trond Markussen, president i Nito, har varslet at han ikke tar gjenvalg ved kongressen i november. Foto: Nito
Ina AndersenIna AndersenJournalist
14. juni 2024 - 11:29

– Nito er rekordstor og har stadig større gjennomslagskraft. Nå er tiden inne for at noen andre kan løfte arbeidet videre, sier den avtroppende Nito-presidenten Trond Markussen i en uttalelse.

Nito er Norges største fagforening for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 108.000 medlemmer.

– Nå har vi samlet alle avdelingsledere for å legge frem ei liste til november. Da er det naturlig å gi beskjed om at jeg ikke står på den listen, sier Markussen til TU.

I november finner Nitos kongress sted, med nytt valg av styre. 

– Men det er høyt oppe og langt frem. Det er fortsatt et halvt år igjen til november, påpeker han. 

Vil la andre slippe til

Markussen har ledet organisasjonen de siste 12 årene. Nå sier han det er på tide å gjøre noe annet og la andre slippe til roret. 

 – De siste 12 årene har jeg vært så heldig å få ledet en sterk fagforening i stor vekst. Vi har vokst med 50 prosent på disse årene og fått gjennomslag for mange viktige saker som har sikret våre medlemmer en trygg hverdag med bedre lønns- og arbeidsvilkår, sier han.

Markussen mener det fortsatt er for tidlig å si neo om hvem som kan være gode kandidater til å ta over i november. 

– Men det er mange spennende navn på den listen. Det er mange som sitter i styret i dag som sier de vil være med videre, men også mange nye navn, og flere av dem yngre. Da tenker jeg at jeg har fått til noe, når det er attraktivt å sitte i styret, poengterer den avtroppende presidenten. 

– Så er jeg kjempespent på hva valgkomiteen legger frem til kongressen, understreker han. 

Mer synlige

Markussen mener organisasjonen har fått til mye i løpet av de årene han har vært leder. 

– Vi har gått fra å være synlige til å bli veldig synlige. Vi har god dialog med beslutningstakere og stor aktivitet i hele landet, trekker han frem. 

– Ikke minst har vi lokallag som får til mye, som er synlige ute i bedriftene. Våre lokale tillitsvalgte er gode ambassadører og samarbeidspartnere. Det er ikke bare ledelsen og styret sentralt som får til ting, det synes jeg er gøy, sier han. 

Fremover vil fagforeningen satse på å få med de unge voksne, under 36 år. De har nå ansatt rådgivere som skal jobbe spesifikt mot denne målgruppen, for å få frem hvorfor det er viktig å være organisert. 

– Vi går nå i gang med et kjempespennende prosjekt, understreker Markussen.  

Med siden 1985

Markussen meldte seg selv inn i Nito som student i 1985 og ble valgt inn i foreningens hovedstyre i 1998, før han ble valgt til visepresident i 2003 og president i 2012.

Nå har han annonsert at han ikke tar gjenvalg foran Nitos kongress i november 2024. 

– Fram mot høsten skal jeg ha fullt fokus på å sikre at Nito fortsetter veksten, får enda mer gjennomslag og være en god støttespiller for våre medlemmer, sier Markussen.

De to fagforeningene Nito og Tekna eier halvparten hver av Teknisk Ukeblad Media.  

slo lufthavn Gardermoen blir rammet av streik mandag hvis meklingen ikke fører fram.
Les også

Flyplassene i Oslo og Bergen kan bli rammet av streik

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.