ARBEIDSLIV

NITO-bekymret over pensjon

Nyansatte ved Telenor får dårligere pensjonsvilkår.
Nyansatte ved Telenor får dårligere pensjonsvilkår.Bilde: Finn Halvorsen

I den nåværende ytelsesbaserte ordningen er arbeidstakerne garantert en viss pensjon i alle leveårene, uavhengig av hvilken avkastning pengene gir.

I den nye innskuddsbaserte ordningen setter konsernet av et fast beløp årlig til de ansattes pensjoner som arbeidstakeren selv må ta ansvar for forvaltningen av.

Ordningen skal gjelde for alle som ansettes i Telenor etter nyttår, mens dagens ansatte får beholde den ytelsesbaserte pensjonen dersom de ønsker det.Usikkerhet

– Pensjonsutbetalingen vil da avhenge av avkastningen i et utvalg av uforutsigbare fond og spareordninger. Dette skaper usikkerhet for framtidige arbeidstakeres pensjon, sier leder for Norges Ingeniørorganisasjon i Telenor, Harald Stavn.

Stavn reagerer sterkt på at Telenor nå vil overføre all risiko for framtidig pensjon til den enkelte arbeidstaker ved å etablere innskuddsbasert pensjon. Han får full støtte også fra de andre arbeidstakerorganisasjonene i konsernet.

– Spesielt reagerer vi på at konsernet ikke vil tariffeste framtidige innbetalingsnivåer til pensjonsordningen i et partsforhold. Dette medfører ytterligere uforutsigbarhet for den enkelte. Konsernet kan når som helst og uten forvarsel redusere innbetalingene – med de negative konsekvenser dette vil få for arbeidstakernes framtidige pensjon, sier Stavn.Løftebrudd

– Endringene i pensjonsordningen oppleves som et klart brudd på løftet gitt av styret i Telenor AS, da man vedtok overgang fra Statens Pensjonskasse til egen pensjonskasse i 1995. NITO Telenor beklager sterkt de valg konsernet tar med disse beslutningene, sier Stavn.

Den nye pensjonsordningen øker også usikkerheten for de ansattes ektefeller. Ektefellepensjonen i Telenor erstattes med en forsikringsordning for å skape forutsigbarhet for konsernet.

Forsikringen gjelder kun så lenge man er i arbeid. For den enkelte ansatte betyr dette at gjenlevende ektefelle ikke får noen pensjon, eller støtte, dersom man faller fra etter at man har gått av med pensjon.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.