T2

Nikon fornyer mellomklassen

SKJERM: Nye Nikon D5100 har fått en veldig fleksibel søkeskjerm.
SKJERM: Nye Nikon D5100 har fått en veldig fleksibel søkeskjerm. Bilde: Nikon
5. apr. 2011 - 13:53

For noen år siden var det et poeng at man kunne ta stillbilder med videokameraer. Nå er situasjonen snudd på hodet og moderne speilreflekser knuser de fleste videokameraer på nettopp video. De har et utvalg av objektiver og en lysfølsomhet som videokameraene ikke klarer å konkurrere med i samme prisklasse.

For noen år siden var det et poeng at man kunne ta stillbilder med videokameraer. Nå er situasjonen snudd på hodet og moderne speilreflekser knuser de fleste videokameraer på nettopp video. De har et utvalg av objektiver og en lysfølsomhet som videokameraene ikke klarer å konkurrere med i samme prisklasse. FOTO: Nikon

Her skal Nikons nyvinning hevde seg og det relativt rimelige kameraet kan ta video i Full HD 1080 P med ulike kompresjonsgrader helt opp til 30 bilder i sekundet. Kameraet har fått en egen opptaksknapp for å starte videoopptaket.

Men video er om kjent også lyd. Derfor lanserer Nikon en ekstern stereomikrofon som får plass i blitsholderen. Den skal gi vesentlig bedre lydkvalitet enn innebygde mikrofoner.

En god nyhet er en utfellbar og vribar tretommer skjerm. Den har fått et kontrastforhold på 1000 til 1 og gjør den optiske søkeren rangen stridbar. Spørsmålet er om man i hele tatt trenger optisk søker og speil lenger, selv om Nikon hevder at speilet er nyttig for rask autofokusering.

Nesten Photoshop

En egen effektknapp på velgerhjulet gjør at man kan lage bildeeffekter som nesten går Photoshop i næringa. Man kan f.eks. velge ut inntil tre farger fra et bilde og ta vare på dem mens resten av motivet blir svart-hvitt. Og ikke bare på bilder. Effektene fungerer på video også. Kameraet har til og med Innebygget redigering av RAW i kameraet.

Innebygget HDR er en stor fordel for alle som vil ha mye dynamikk. Det gjør at kameraet lagrer to eksponeringer fra samme bilde og setter dem sammen for å øke dynamikken. En annen svært nyttig funksjon er Active D-Lighting som gjør at detaljene i skygge bevares uten at de lyseste partiene i bildet forsvinner.

I fokus

En egen sensor for autofokus holder fokus selv om motivet er i bevegelse. En mekanisme er kontrastbasert autofokus. Den er lynrask og kan også gjøre fokusjobben på video selv om motivet er i bevegelse.

Lysmåleren i kameraet gjør seg opp en mening om hvordan bildet ser ut før det tas er svært detaljert og måler i alle primærområdene.

Endelig intelligens

Kanskje en av de største nyhetene for de som ikke er fanatisk interessert i kameraet er at D5100 har fått såkalt intelligent auto. Det vil si den samme automatikken som man finner i kompaktkameraer og som i praksis gjør at man bare trenger å peke på motivet og trykke på knappen. Kameraet gjør resten.

Høyoppløst MIKROFON: Nye videomuligheter gjør at vi må tenke på speilreflekser som mer enn stillbildekamera med blits. Denne nye mikrofonen skal stå i blitsskoen.
Høyoppløst MIKROFON: Nye videomuligheter gjør at vi må tenke på speilreflekser som mer enn stillbildekamera med blits. Denne nye mikrofonen skal stå i blitsskoen.

Høyoppløst

Bildesensoren i kameraet er på en CMOS-variant på 16,2 megapiksel. Ikke helt som Canons 18, men mer enn nok for de fleste. Lysfølsomheten går fra ISO fra 100 til 6400 og kan utvides opp til 25600. I tillegg er det mulig å presse følsomheten til over 100 000 med støy. Da blir det bare svart-hvitt og støy, men kameraet kan se mer enn øyet kan.

Plugger man kameraet til TV-en via HDMI-kontakten kan man bla i bildene med fjernkontrollen.

Med 18 til 55 mm objektiv koster nye Nikon D5100 så vidt under 7000 kroner. For en tusenlapp mer strekker zoomen seg til 105. Mikrofonen koster 1290 kroner og for de som har objektiver fra før koster kamerahuset ca. 6000 kroner. Kameraene skal være i butikkene 21. april, men leveringssituasjonen kan bli påvirket av katastrofen i Japan.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.