NYHETER_BYGG

Nidarosdomen bytter ut brakker

Publikumsbygget ved Nidarosdomen.
Publikumsbygget ved Nidarosdomen. Bilde: EGGEN ARKITEKTER AS
Camilla Aadland
10. juni 2005 - 07:52

Nybygget får en meget enkel og moderne hovedform ifølge byggherren Statsbygg.

– Med flere hundre tusen besøkende i året får nå domkirken et etterspurt tilbygg med nødvendige fasiliteter for publikum, mener prosjektleder i Statsbygg, Leif H. Moen.

Bygget er på totalt 1320 kvadratmeter og skal inneholde billettsalg, utstillingsområder, souvenirbutikk og toaletter. En underjordisk kulvertforbindelse over til Domkirkens underetasje vil lette adkomsten mellom de to byggene.

Bygget går over tre plan i betong, glass og stål samt noe murverk. Trerekken i forkant, parken som trekkes rundt, den utvendige søylerekken og den tilbaketrukne fasaden med små sprang i flaten, skal gi situasjonen dybde.

Erstatter brakker

Det nye publikumsbygget erstatter de opprinnelige brakkene, som var i meget dårlig forfatning og som nå er revet. Tomten er fredet og Statsbygg har gjennomført arkeologiske undersøkelser i perioden september til februar 2005. Her har man blant annet funnet konturer av en mulig kongsgård fra ca 900-tallet.

Statsbygg er byggherre for prosjektet på oppdrag fra Kultur- og kirkedepartementet.

Prosjektet gjennomføres i form av delte entrepriser med en entreprisekostnad på ca. 20 millioner kroner. Arkitekt og leder for prosjekteringsgruppen er Nils Henrik Eggen, Eggen Arkitekter AS.

Byggearbeidet startet i februar 2005 og skal stå klart til kroningsjubileet i juni 2006.

Grunnsteinen ble lagt ned av kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i slutten av mai.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.