INDUSTRI

NHO krever skattelette

Trond Gram
16. des. 2008 - 11:46

Det kom frem under et pressemøte med NHO i formiddag.

Der la organisasjonen frem tiltak på fem områder som den mener er viktig å løse for at Norge skal komme seg helskinnet gjennom krisen.

NHO vil ta i bruk både rente- og skattekutt, vekstfremmende investeringer, miljørettede tiltak og tiltak overfor arbeidsmarkedet for at Norge skal komme best mulig ut av den internasjonale finanskrisen.

Sender brev

I et brev sendt til statsminister Jens Stoltenberg og de parlamentariske lederne på Stortinget, skriver Bergesen at tiltakene som nå settes inn peker fremover ved å stimulere omstilling og nyskaping generelt og i miljøvennlig retning spesielt, mens støtte til enkeltbedrifter og næringer må unngås.

«Nøkkelen til å komme ut av krisen ligger i å få næringslivet i gang igjen, ikke i ekspansjon av offentlig sektor», skriver NHO-direktør Finn Bergesen jr. i brevet.

Blant annet krever NHO at Norges Bank raskt må sette ned styringsrenten, satsen for skatt på alminnelig inntekt reduseres fra 28 til 26 prosent og at avskrivningssatsen for maskiner økes fra 20 til 30 prosent.

Bygg og samferdsel

NHO vil fremskynde byggestart for offentlige bygg og øremerke tiltak for å redusere etterslepet av vedlikehold i offentlige bygg samt forsere gjennomføring av prioriterte tiltak innenfor samferdselssektoren; veier, jernbane, havner og flyplasser

Økt støtte til investeringer i fornybar energi, blant annet gunstige skattemessige avskrivninger som kan realisere vannkraftprosjekter på 2,3 TWh som allerede har fått konsesjon, er et annet tiltak.

NHO vil også øke lærlingtilskuddet med 25.000 kroner for å styrke ordningen i den situasjonen bedriftene nå er i.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.