NH90 trekker Patria til Norge

NH90 trekker Patria til Norge
En NH90 industrimaskin, som eies og opereres av AugustaWestland, har siden november i fjor fløyet fra hovedbasen på Bardufoss. Bilde: Lars Kroken, Hæren

Patria har kjøpt NAC Maintenance AS på Bardufoss.

Selskapet som driver med helikopter- og flyvedlikehold bytter nå navn til Patria Helicopters AS.

NH90-kontrakt i fjor

– Vi er svært fornøyde med å benytte et eksisterende, veletablert og profesjonelt norsk selskap som utgangspunkt for en ny forretningsenhet. Vi ønsker å utvide eksisterende vedlikeholdsvirksomhet, rekruttere kompetent norsk personell og sørge for stabilitet i virksomheten på lang sikt, sier Lassi Matikainen, som er direktør for luftfart i Patria, i en pressemelding.

For ett år siden vant Patria en kontrakt om levering av standarddeler – skruer, bolter, pakninger og lignende – til norske NH90-helikoptre.

Bardufoss flystasjon er hovedbasen for de norske NH90-helikoptrene som i løpet av fem-seks år vil telle 14 maskiner – 8 med kystvaktkonfigurasjon og 6 i fregattrolle.

Les også: Kjølig velkomst for NH90

Motortrøbbel for første NH90

Vil utvide

Etter det Teknisk Ukeblad får opplyst, har Patria foreløpig ikke noen vedlikeholdsavtaler på NH90 med Luftforsvaret. Men det er åpenbart at Patria har slike ambisjoner:

– Vi tar sikte på å utvide virksomheten til NACM og betjene både militære og sivile aktører, særlig i Nord-Norge, varsler selskapet.

Bygger dem selv

Finland var først med å operere NH90, og disse bygges på Patrias sluttmonteringsfabrikk i Finland.

Som kjent har Patria sterke norske forbindelser fra før, ettersom selskapet eier halve Nammo sammen med den norske stat.

Patria igjen eies av den finske stat sammen med EADS, et av verdens største luftfarts- og forsvarsindustriselskaper.

EADS skal overvåke norsk industri