NYHETER

Nettverksbue over Brandangersundet

Nå er det ingen tvil: En nettverksbue skal bære kjørebanen på brua som krysser Brandangersundet i Sogn om få år. Vegvesenet har kommet fra til at denne løsningen blir den billigste. En stålkassebru er også vurdert, men den er ikke lenger aktuell.

Med et spenn på 220 meter blir Brandangersundet bru godt over dobbelt så lang som den hittil lengste nettverksbuebru i Norge. (Ill.: Statens vegvesen)
Med et spenn på 220 meter blir Brandangersundet bru godt over dobbelt så lang som den hittil lengste nettverksbuebru i Norge. (Ill.: Statens vegvesen)
10. mars 2006 - 10:19

I dag finnes det bare to nettverksbuebruer her til lands - Hokkadalsbrua i Steinkjer og Bolstadstraumen bru i Vaksdal kommune i Hordaland. Felles for dem er at de ble bygd i første halvdel av 60-tallet og at spennvidden ikke er all verden - henholdsvis 80 og 84 meter. Brandangersundet bru blir atskillig mer imponerende: Hovedspennet blir 220 meter langt.

Interessen for prosjektet er upåklagelig. 7 konsulenter meldte seg på da Region Vest nylig lyste ut detaljprosjekteringen av brua. Entreprenørarbeidet vil imidlertid ikke bli lyst ut før høsten neste år. Brua inngår i en fylkesveg, og det er ikke penger på fylkeskommunenes budsjett til å sette i gang brubyggingen tidligere.

Tilstøtende veger er det derimot penger til. Vegvesenet har sendt to vegstrekninger på til sammen 1 060 meter ut på anbud. Fristen går ut 20. april. Vegene skal gi brubyggerne adkomst til brua fra begge sider. Ytterligere to vegstrekninger på til sammen 10 km som inngår i prosjektet, sendes ut på anbud til sommeren. Disse blir det ikke behov for før brua åpnes, trolig rundt årsskiftet 2008/09. Hele prosjektet er kostnadsberegnet til ca. 130 millioner kroner hvorav 55 millioner vil gå med til brua.

Brandangersundet går mellom Sandøyna og fastlandet i Gulen kommune. I dag er øya knyttet til vegnettet med fergesambandet Skipavik-Sløvåg-Leirvåg. Skipavik som ligger på Sandøyna, vil bli droppet som anløpssted når bruforbindelsen er etablert. Dermed blir det en ren pendelferge over Fensfjorden mellom Sløvåg og Leirvåg. (ah)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.