IT

Nettverk selger zombie-maskiner

Omsetning: Nettverket som er avdekket er en markedsplass for gjenbruk av redskaper for datakriminelle.
Omsetning: Nettverket som er avdekket er en markedsplass for gjenbruk av redskaper for datakriminelle. Bilde: Illustrasjonsfoto
Espen Zachariassen
22. juni 2009 - 12:56

Botnett

En bot (av robot) eller zombie er en kompromittert datamaskin som kan kontrolleres eksternt.

Et bot-program på en bot åpner en kanal (port) mot omverdenen der den mottar instruksjoner, som å sende ut virus og e-postreklame (spam), eller delta i tjenestenektangrep.

Et botnet er en samling av boter som blir kontrollert av én person eller datamaskin.

Til enhver tid er flere titusen datamaskiner over hele verden med i aktive botnet uten at eierne er klar over det. Botnet og bot-programvare blir leid ut eller omsatt blant spammere og utpressere.

Mindre botnet lages også for å unngå å bli oppdaget, og for å kunne gjennomføre målrettede angrep.

Kilde: Norsis

Forskere ved sikkerhetsforetaket Finjan har avdekket at botnettet Golden Cash Network er en handelsplattform der datakriminelle kan kjøpe og selge såkalte zombie-PC-er.

Fjernstyring

En zombie-PC er en kompromittert datamaskin som kan kontrolleres eksternt.

Grupper på 1000 infiserte PC-er kan koste alt fra 5 - 100 $, prisen varierer ut i fra hvilket land PC-ene kommer fra, ifølge Norsk senter for informasjonssikring, Norsis.

– Det skumle ved dette nettverket er at PC-ene kan bli videresolgt etter at de datakriminelle har utført sine handlinger, skriver Norsis på sine nettsider.

Les også: – Krisemøte om datasikkerhet

Omsetning

Det kan dreie seg om distribuert tjenestenektangrep (som stopper datatrafikk), innsamling av personopplysninger og spam.

Nettverket gjør det mulig for en en datakriminell å kjøpe opp et botnet, utføre kriminelle handlinger og deretter selge botnettet for omtrent samme pris som man kjøpte det for.

I tillegg til kjøp og salg av zombie-PC-er tilbyr Golden Cash-nettverket verktøy for de datakriminelle.

Les også: Stadig røffere datatrusler

Les mer om: