KRAFT

Nettselskaper går til kamp mot staten

Camilla Aadland
4. apr. 2008 - 07:07

I første omgang gjelder søksmålet måten NVE beregnet nettleie på i perioden 1997 til 2001. Konserndirektør Oddbjørn Schei i Troms Kraft Nett utelukker ikke at det vil komme flere rettssaker for periodene etter dette.Har tapt 6 millioner

– Vi er uenige i hvordan man har regulert nettleien. Når vi har vekst i strømforbruket, har nettleien ikke tilsvarende vekst, og dette har vi tapt penger på, sier Schei. Han anslår tapet i den gjeldende perioden til seks millioner kroner.

– Dette er først og fremst en prinsippsak. Vi vil statuere at NVE har gjort feil, sier konserndirektøren.

Ettersom nettselskapene er monopolbedrifter, er det NVE som regulerer hvor mye hvert selskap kan tjene. Det er denne beregningsmåten nettselskapene mener er feil, også etter endringer som ble gjort i fjor.

– Vi mener rammene må være mer forutsigbare. Beregningene svinger fra år til år og gjør det vanskelig å budsjettere. Dermed blir det vanskelig å planlegge blant annet vedlikeholdsarbeid, fremholder Schei.

NVE står på sitt

Seksjonssjef Tore Langset i NVE mener direktoratets beregninger har vært riktige. – Vi har gjort våre vurderinger, og mener den vurderingen vi og departementet har lagt til grunn er riktig. For øvrig finner vi det ikke riktig å kommentere detaljer i saken så lenge den er under rettslig behandling, sier Langset.

Troms Kraft Nett har 15 andre nettselskaper i ryggen.

– Alle syntes denne uriktigheten var så til stede at det var riktig å gå til sak. Spesielt de større selskapene føler de straffes, sier Oddbjørn Schei.

Hafslund Nett er ett av selskapene som avventer utfallet av rettssaken. Nettdirektør Kjetil Grastorøn anslår at selskapet har tapt 50-60 millioner på det de mener er feilberegninger fra NVE.

– Dette blir en sak som skaper presedens. Vi ønsker å få verifisert om det NVE har gjort er riktig, sier Grastorøn.

Saken kommer opp for Oslo tingrett 8. april, og det er satt av tre dager til saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.