KRAFT

- Nettselskapene spiser opp gevinsten

Administrerende direktør Eli Arnstad i Enova
Administrerende direktør Eli Arnstad i Enova
Ole K. Helgesen
19. jan. 2007 - 07:00

Nettselskapene taper inntekter når kommunene effektiviserer veibelysningen. Men i følge Eli Arnstad, direktør i Enova, prøver selskapene nå å dekke opp tapet ved å kreve måling av veibelysning.

Dette kan føre til at mange kommuner ikke gjennomfører energieffektiviseringstiltak.

Kritiserer

- Vi har fått signaler fra kommunene om at de ikke får den gevinsten de hadde forventet gjennom utskifting av armaturer, valg at nye lyskilder og styring av veilyset. Dette skyldes at nettselskapene finner nye måter å dekke opp sine tapte inntekter, sier Arnstad.

Hun har skrevet et brev til NVE og Olje- og energidepartmentet hvor hun kritiserer energiverkene for å legge opp til energimålesystemer, abonnementsforhold og nettariffer som vil hindre effektivisering av energibruken til gate- og veibelysning.

- Når nettselskapene krever at strømbruken til veibelysning måles, kan energikostnadene for kommunene kan øke med så mye som 20 prosent, sier Enova-direktøren.

Bråstopp for Enova

Frode Olav Gjerstad, seniorrådgiver i Enova, kritiserer også NVE for å legge hindringer for kommunenes strømsparing.

- Det mest skuffende er at NVE står steilt i mot oss. Dette fører til en bråstopp for Enovas virksomhet.

Gjerstad sier at nettselskapene vil få store inntekter gjennom å kreve måling i alle tennpunkter. Og han er overbevist om at nettselskapene gjør dette for å dekke opp for inntektene de taper på grunn av energisparing.

Krever målinger

Tom Kristoffersen i Samferdselsetaten mener at nettselskapene hindrer energisparing i belysning av veiene.

- Hafslund har sendt brev til 21 kommuner i østlandsområdet der de krever måling i samtlige tennpunkter. Bare i Oslo er det 800 tennpunkter. Dette gjør de kun av økonomiske interesser, sier han.

Hafslund ønsket ikke å kommentere denne saken. Og det lyktes ikke Teknisk Ukeblad å få kommentarer fra NVE angående kritikken fra Enova.

Kan spare 600 millioner

De fleste veilysene i Norge er 30 til 50 år gamle, og det er store sparemuligheter dersom man bruker moderne lamper og intelligent styring av belysningen.

Enova mener det er mulig å spare 50 til 70 prosent i forhold til dagens forbruk. Dette tilsvarer rundt 1 TWh, eller omtrent 600 millioner kroner med dagens energipriser, i sparte energikostnader årlig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.