KRAFT

Nettportal for vær og temperatur

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
20. sep. 2006 - 14:38

Nærmere en halv million kart kan kalles opp på et øyeblikk og gi tilstanden hvor som helst i Norge på hvilken som helst dag fra 1960 og frem til i morgen.

Nettportalen se.Norge.no er et samarbeid mellom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) , Meteorologisk institutt og Statens kartverk.

Her kjøres data om temperatur, nedbør og snø inn i moderne kartprogrammer som genererer detaljerte kart. Det er bare å velge tid og sted – hvor som helst de siste 35-45 årene – og få direkte tilgang til data, kart og grafiske fremstillinger.Genesis

– Dette er bare begynnelsen på et spennende tilbud, sa næringsminister Odd Roger Enoksen da han åpnet portalen i dag. Han var sikker på at dette vil bli et nyttig tilbud.

Prosjektleder Rune Engeset i NVE er overbevist om at nettportalen vil bli brukt av mange. – Informasjonen som fins på seNorge.no er så omfattende og lett tilgjengelig at den bør være interessant for svært mange, sa han.Yrkesrelatert

Mange yrkesgrupper, for eksempel jord- og skogbrukere, fiskere, kraftbransje, samferdsel, offentlig forvaltning og mange andre vil kunne dra stor nytte av lett tilgjengelige fakta om vær, vann og snøforhold.

– Dette er en side vi vil bruke mye, sa Frode Sandersen i NGI. Likevel savner han opplysninger om vindforhold. Det vil være ønskelig for å kunne utvikle kart som kan vise snøskredfare.Samfunnsoppgaver

Nettportalen er utviklet med spesiell tanke på å styrke tre nasjonale samfunnsoppgaver som blir ivaretatt av NVE og Meteorologisk institutt.

Dette går spesielt på flomvarsling og beredskap mot vassdragsulykker, håndtering av forsyningssikkerheten av elektrisk kraft og værvarsling og formidling av klimainformasjon.

Klima-fakta

De som arbeider med forskning og undervisning vil også kunne dra stor nytte av portalen. Portalen gir en unik tilgang til store, systematiserte datamengder som i tillegg er bearbeidet for kartfremvisning.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Det finnes også en klimadel som gir detaljert informasjon om hvordan klimaet vil endre seg over hele landet de neste 100 årene.

Høykom-midler

Ved lanseringen er det lagt ut 15 tema med døgnoppløsning, ni med månedsoppløsning og seks med årsoppløsning. Disse datasettene er generert ved hjelp av observasjoner av nedbør og lufttemperatur som er samlet inn av Meteorologisk institutt på henholdsvis 455 og 155 steder i Norge.

Portalen er finansiert gjennom regjeringens Høykom-prosjekt, som skal stimulere til bruk av nye teknologiske muligheter som gis med høyhastighets datakommunikasjon.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.