IKT

Nettopplæring redder liv

PORTAL: På medtekweb.no tilbyr gründer Vivi Haavik Tønnessen og daglig leder Per Osnes skreddersydd opplæring i bruk av avansert medisinsk teknisk utstyr.
PORTAL: På medtekweb.no tilbyr gründer Vivi Haavik Tønnessen og daglig leder Per Osnes skreddersydd opplæring i bruk av avansert medisinsk teknisk utstyr.Bilde: Finn Halvorsen

MedTekWeb er et nettbasert verktøy for opplæring av helsepersonell.

Gründeren av selskapet med samme navn, Vivi Haavik Tønnessen, er selv sykepleier og vet hvor skoen trykker. Hun har ansvaret for opplæring ved sykehuset i Arendal, hvor verktøyet er testet ved intensivavdelingen.

Systemet er også i pilotdrift ved Sørlandet sykehus, som også har vært med på utviklingen sammen med Skoleveven AS og Sørlandets teknologisenter. Også på Kongsberg, i Drammen, Telemark og Bærum er systemet i pilotdrift.Bedre dokumentasjon

MedTekWeb er i første rekke et verktøy som gir helsepersonell mulighet til å sette seg grundigere inn i bruken av medisinsk teknisk utstyr, studere prosedyrer og eventuelt annet fagstoff angående utstyret.

– Dessuten kan systemet brukes som et ledd i sertifiseringen av personalet ved den enkelte arbeidsplass. Vi har lovfestet krav om opplæring i bruk av medisinsk teknisk utstyr ved norske sykehus. Opplæringen har så langt ofte vært preget av tilfeldigheter. Med dette verktøyet får vi en langt bedre oversikt over den opplæring som er gitt med tilhørende grundig dokumentasjon, sier Tønnessen.Ressursbesparende

Mye av utstyret som brukes i helsevesenet er meget avansert, og det tar tid å sette seg inn i det. Det er også krevende å legge opp effektive opplæringsverktøy.

– Dette arbeidet er hittil gjort ved det enkelte sykehus. Med MedTekWeb unngår man å måtte finne opp hjulet gang på gang. Ved å kjøpe tjenesten fra oss får man et brukernavn og passord og kan logge seg på fra en hvilken som helst PC med Internett-tilgang, sier Tønnessen.

Da får man tilgang til databasert undervisningsopplegg for ulike typer utstyr, flervalgsprøver, nyheter og annen nyttig informasjon.

– Vi har foreløpig lagt ut undervisningsopplegg for et begrenset antall instrumenter. Men i prinsippet kan vi utarbeide opplegg for ethvert instrument som brukeren måtte ønske. Dette kan legges ut via en administrasjonsmeny av den opplæringsansvarlige.

Systemet gjør det også mulig for nyansatte og vikarer å sette seg inn i utstyret de skal betjene før de begynner i jobben. Og ansatte i permisjon kan holde seg oppdatert via Internett.Liten bedrift

MedTekWeb AS er foreløpig en liten bedrift. Gründer Tønnessen jobber kun deltid siden hun fortsatt er fagutviklingssykepleier ved Aust-Agder Sykehus. Den eneste på full tid i kontorene i Teknologiparken i Grimstad er Per Osnes. Han forteller at planen er å ansette en til i løpet av høsten.

Systemet skal nå i første omgang markedsføres overfor norske sykehus. Men de har også fått henvendelser fra utlandet. Konseptet bør også kunne utvikles videre til andre bruksområder utenom de medisinske. Egentlig overalt hvor det finnes avanserte instrumenter som krever opplæring.

– Dette må vi eventuelt vurdere på et senere tidspunkt. Foreløpig satser vi på sykehusene, sier Tønnessen og Osnes.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.