KRAFT

Nettleien vil øke betydelig

KOSTER. Fornybar satsingen fører til en betydelig økning i nettleien.
KOSTER. Fornybar satsingen fører til en betydelig økning i nettleien. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
18. sep. 2009 - 12:30

Satsingen på fornybar energi, en sikker strømføring og elektrifiseringen av olje- og gassvirksomheten gjør det nødvendig å bygge ut det norske sentralnettet. Det koster.

Usikkerhet

Nå varsler Statnett at nettleien vil øke vesentlig de neste ti årene:

– Det er en del usikkerhet knyttet til dette. Utviklingen avhenger av hvor mange prosjekter som faktisk blir realisert. Derfor ser vi for oss ulike scenarioer, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Tor Inge Akselsen.

Statnett har tidligere signalisert behov for tilførsel av ny egenkapital fra staten. Beløpet som er antydet er 2,7 milliarder kroner. Den varslede økningen i nettleien kommer i tillegg til dette.

Alle må bidra

Alle kundegrupper får en økning, også norske kraftprodusenter og kraftintensiv industri.

– Alle grupper må bidra litt, sier Akselsen.

For vanlige forbrukere vil nettleien trolig øke fra ca. 2 til ca. 5 øre pr. kilowattime i løpet av de neste 10 årene. En vanlig husholdning får en økning i årlige kostnader på ca. 500 kroner i løpet av denne 10-årsperioden.

Kostnadsøkningen vil slå ut allerede for neste år, da Statnett vil øke nettleien til om lag 3 øre pr. kilowattime. Kraftintensiv industri betaler ca. halvparten av det vanlige forbrukere betaler for bruk av sentralnettet. Til sammenligning er den totale nettleien, som inkluderer nettleie i regionale og lokale nett ca. 25 øre pr. kilowattime i 2009.

Internasjonal trend

Statnett viser til at utbyggingstrenden er den samme i resten av Europa. Det gjennomføres nå store investeringer i sentralnettene i mange europeiske land på grunn av EUs mål om fornybar energi. Nettleien vil derfor øke internasjonalt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.