KRAFT

Nettleien blir dobbelt så dyr

Ole K. Helgesen
11. juni 2008 - 08:10

Det systemansvarlige nettselskapet Statnett har store planer for opprusting av strømnettet. Regningen går til forbrukerne gjennom nettleien.–Vi har vurdert kostnadsutviklingen fram til 2019, og ifølge våre beregninger vil investeringer på 28 milliarder kroner føre til at sentralnettariffen øker fra 3,5 øre til 6 øre, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Irene Meldal. Hun legger til at det er omtrentlige tall som bygger på en del forutsetninger.Dyrt for industrien

Det er den kraftkrevende industrien som vil merke den økte nettleien mest. Dette skyldes at mange av anleggene er koblet direkte på sentralnettet. Ifølge konserndirektør i Hydro, Jørgen Arentz Rostrup, vil dette bli svært kostbart:

–Hvert øre økte nettariffer fører til merutgifter på 150 millioner kroner for Hydro, sier han. Selskapet vil i så fall få en økt strømregning på 375 millioner kroner i året.

Årsaken til Statnetts store investeringer i strømnettet er for å styrke kraftflyten i Norge og til utlandet. Regjeringen ønsker at Norge skal bli en stor eksportør av fornybar energi.

Rostrup mener det er feil å satse utelukkende på eksport av fornybar energi blant annet fordi det vil kreve kostbare nettutbygginger.

–Det er bedre klimapolitikk å eksportere metaller som aluminium og silisium som er produsert av ren kraft. Egentlig er jo dette også eksport av fornybar energi, sier han.Dyrere for husholdningnene

For vanlige husholdninger utgjør ikke sentralnettleien en like stor del av strømregningen som for industrien. Med et forbruk på 20 000 kWh vil strømregningen øke med rundt 500 kroner.

Årsaken til dette er at ledningsnettet i Norge er delt i tre nivåer, sentralnett, regionalnett og lokalt distribusjonsnett. Forbrukerne betaler for transport av kraft i alle deler av nettet. Men den kraftkrevende industrien er koblet direkte på sentralnettet, og betaler kun nettleie for dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.