ENERGI

Nettkjemper strømmer til mygg

FØRER NY STATISTIKK: Feil i kraftnettet skal begrenses. Nå vil Statnett føre bedre statistikk over hendelser.
FØRER NY STATISTIKK: Feil i kraftnettet skal begrenses. Nå vil Statnett føre bedre statistikk over hendelser.Bilde: Anders J. Steensen

Tønsberg: Fredag 14. oktober oppsto en feil i en sentral transformatorstasjon i Drammen.

70.000 mennesker ble uten strøm en travel formiddag.

Banker, butikker, bedrifter, jernbanen, skoler, restauranter, pleiehjem, sykehus, alt stoppet opp. Heldigvis var strømmen tilbake hos de fleste etter et par timer. Når hele samfunnet er avhengig av en stabil strømforsyning, blir kostnadene for et slikt utfall store både for kunder og selskap.

Er datagrunnlaget til stede, kan slike utfall raskt rettes opp. Da er det mulig for nettselskapene å detektere feil, kople om og få samfunnet i gang igjen. Firmaet Cacade as i Tønsberg har utviklet en rekke dataprodukter for å operere og drifte el-nettverk.Alle typer offentlige nett

Open NIS (Nett Informasjonssystem) er et system basert på grafisk grensesnitt kombinert med utstyrsinformasjon. Systemet er et verktøy for å planlegge nye anlegg og rehabilitere eldre anlegg.

I tillegg kan Open NIS knyttes til økonomi- og materialstyringssystemene i nettselskapet. Her kan priser på rydding av linjer, graving av grøfter, kryssing av veier og alle mulige andre kostnader forbundet met drift og vedlikelhold av et distribusjonsnett være samlet.

– Open NIS er ikke begrenset til å håndtere strømnettet. Alle typer nett kan inkluderes, vannforsyning, kloakknett, telenett, kabel-tv og gassdistribusjon kan legges inn i systemet, forteller daglig leder Ramesh Marnikarnika. Siden den spede begynnelsen i 1993 har selskapet fått en stor kundebase med over 50 nettselskaper i Norge Blant andre Øvre Eiker Energi og Nordmøre Energi, som bruker systemet til å holde orden på både fjernvarme og telenett.Unngå dominoeffekter

Siste skuddet på stammen er Statnett, som har valgt Cacades Open NIS Fasit-system for å administrere stamnettet. (Fasit: feil-, avbruddstatistikk i totalsystemet).

Statnett er en nett til nett-leverandør som med det nye systemet kan dokumentere hendelser i nettet. Systemet brukes for å finne følgefeil som oppstår etter en feil et annet sted i nettet. At flere deler av nettet faller ut som dominobrikker, er ikke ukjent.

– Vi legger vekt på å holde en komplett oversikt over vern og reléplaner for stamnettet. Systemet skal være i drift annet kvartal neste år, sier prosjektleder Hans Fredrik Christensen i Cascade.Fleksibelt

– Det var et godt produkt og tilbud vi fikk fra Cacade. Verktøyet er brukervennlig og fleksibelt i forhold til endringer i nettet. forteller IT-ansvarlig hos Statnett, Rune Christian Mork. Han legger vekt på at med det nye systemet blir Statnett mer i samsvar med de andre nettleverandørene.

– Jeg regner medat systemet vil gi oss stor gevinst. Vi får nå rapporter som er identiske med hva andre nettselskaper gjør i henhold til Fasit-spesifikasjonene. Tidligere hadde vi vårt eget system som ikke kunne kommunisere med de andre nettoperatørene.

Mork er også opptatt av at grunnlaget for pålitelighetsanalyser blir bedre.

– Men det er også kommet et økonomisk aspekt ved innføringen av såkalte kilekostnader. Det betyr at vi må betale bøter dersom vi ikke leverer kraft i henhold til de konsesjonsbestemmelsene vi har. Ved utfall må vi derfor betale avgifter til NVE. Disse kostnadene må vi holde til et miniumum, sier Mork.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.