IT

Netthandel-svindelen av norske bankkunder øker kraftig

– Foregår på en usikker måte, mener Finanstilsynet.

I 2013 var tapet hos norske banker knyttet til svindel i nettbutikker på omtrent 52 millioner kroner, litt over dobbelt så mye som i 2011 .
I 2013 var tapet hos norske banker knyttet til svindel i nettbutikker på omtrent 52 millioner kroner, litt over dobbelt så mye som i 2011 . Bilde: Colourbox
3. apr. 2014 - 12:28

I dag presenterte Finanstilsynet sin Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) for finanssektorens bruk av IKT og betalingsløsninger.

Rapporten viser at det samlede tapet i betalingssystemer går ned, men at kortsvindel med stjålet kortinformasjon i nettbutikker øker.

I 2013 var tapet hos norske banker knyttet til svindel i nettbutikker på omtrent 52 millioner kroner, litt over dobbelt så mye som i 2011.

Minibanksvindel ved hjelp av skimmingutstyr og annen misbruk av falske kort har derimot gått fra rundt 58 til 52 millioner kroner. Også misbruk av originalkort går noe ned.

Les også: Her er ni råd for selvangivelsen

– Foregår på en usikker måte

Tallene gjelder tap for norske banker, og inkluderer ikke det kundene har dekket selv.

– Netthandelen foregår på en usikker måte. Her har bankene utfordringer. Det er mulig at andre områder har blitt så sikre at kriminelle har flyttet seg dit sårbarheten er størst, sier seksjonssjef Robert Berg i Finanstilsynet på dagens pressekonferanse.

Berg fortalte at Finanstilsynet tror at mesteparten av svindelen skjer med norske kort ved utenlandske nettbutikker. Han mener at en del nettbutikker har lavere sikkerhet for å unngå tap av kundevolum.

I analysen skriver Finanstilsynet at kortinformasjon kan ha blitt stjålet ved "phisihing" (ved at kunder for eksempel blir lurt til å gi fra seg kortinformasjon), eller ved store datainnbrudd hos brukersteder og innsamlingsentraler for betalingskort.

Les også: I denne bransjen er du nesten sikret jobb

– Netthandelen foregår på en usikker måte. Her har bankene utfordringer, sier Robert Berg i Finanstilsynet Sigurd Øygarden Flæten

Store innbrudd i Irland og USA

Finanstilsynet opplyser at de ikke kjenner til slike innbrudd i Norge i 2014, men at det har vært store innbrudd i Irland og USA.

– Vi antar at det har vært store innsamlinger av kortinformasjon, for eksempel fra norske kunder som er ute og reiser. Starbucks har blant annet vært utsatt for det samme type innbrudd, sier Berg.

Finanstilsynet skriver videre i analysen at banker som tar i bruk sikkerhetsløsningen 3D Secure, som brukes av Mastercard og Visa, kan senke risikoen.

Hvis banken, men ikke handelsstedet, har tatt i bruk løsningen er det handelsstedet som må dekke eventuelle tap.

Les også:

– Bilene har ukjente sikkerhetshull som åpner for hacking

Slik kan Google Glass gjøre minibanken sikrere

Slik holder du dokumentene dine hemmelig  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.