IT

Nettet tilbake for mange

Internett blir viktigere og viktigere. Nå er teknologien og tankesettet  i ferd med å smitte over på det aller meste vi omgir oss av IKT-basert hverdagsteknologi. Det er godt nytt for Opera, som er med og påvirker løpet.
Internett blir viktigere og viktigere. Nå er teknologien og tankesettet i ferd med å smitte over på det aller meste vi omgir oss av IKT-basert hverdagsteknologi. Det er godt nytt for Opera, som er med og påvirker løpet. Bilde: Illustrasjon

- Feilen som skjedde klokken 01.50 i natt førte til at mange av våre kunder var uten nettforbindelse fram til i formiddag. 14 000 kunder fikk tilbake nettet klokken 09.30, mens de siste 500 måtte vente til klokken 12, sier administrerende direktør i Ventelo, Tor André Svendsen.

Ikke fiberskader

Også BaneTele håper at de kan få sine kunder tilbake på nett i løpet av de nærmeste timene. De fryktet først at det var blitt skader på selve fiberkablene under brannen på Oslo S i natt, noe som ville tatt lang tid å reparere. Skadene skal ikke være så omfattende, har det senere vist seg.

- Vi regner nå med å få de fleste av våre kunder på nett igjen i løpet av en time eller to, men vi kan ikke garantere det, sier informasjonssjef Terje Lübeck til NTB.

26 telesamband

Alle BaneTeles kunder har i større eller mindre grad blitt rammet av brannen på Oslo S, som ødela fem høyspentledninger og satte 26 telesamband ut av spill.

En rekke av Tele2s kunder er også berørt. Klokken 13 i dag var mellom 200 og 300 ADSL-kunder på Østlandet uten forbindelse.

- Jeg lurer like mye som alle andre når vi får strømmen tilbake, sier administrerende direktør Håkon Dyrenes.

Sårbart

En rekke offentlige institusjoner er eller har vært rammet av fraværende eller tregt nett i dag, inkludert flere politistasjoner, og bedrifter på Østlandet, som for eksempel StatoilHydro, Oslo Børs, VG, NTB, som alle enten er direkte kunder av BaneTele, eller kunder av underleverandører som Ventelo, Broadnet, NextGen Tel, Tele2 og Get.

Mange reagerer nå på sårbarheten i systemet, og mener situasjonen kan gå på sikkerheten løs i framtiden samferdselsminister Liv Signe Navarsete varsler at hun vil forfølge situasjonen.

Gjennomgang

- Togstansen og strømbruddet ved Oslo S er alvorlig. Jeg følger situasjonen nøye, og jeg har bedt Jernbaneverket og Post- og teletilsynet om å komme med rapprter om situasjonen og hva som blir gjort for å få jernbane- og teletrafikken i gang igjen, sier Navarsete.

Så snart de har fått oversikt over hva som har skjedd, varsler Navarsete at hun sammen med Jernbaneverket vil gjennomgå hva som kan gjøres for å unngå lignende situasjoner i framtiden.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.