DATATELE

Nettbankene mer utsatt for angrep

ADVARER:
Sjefsforsker i F-Secure, Mikko Hyppönen mener nettbankene vil bli mer utsatt for avansert svindel.
ADVARER: Sjefsforsker i F-Secure, Mikko Hyppönen mener nettbankene vil bli mer utsatt for avansert svindel. Bilde: Fotograf: ORV
30. apr. 2007 - 07:00

Gutteromskurkene er ikke lenger noe problem.

Nå har de profesjonelle skurkene for alvor oppdaget nettets fortreffelighet. Og de er flinke og har nok ressurser. Det er først og fremst bankkunder som får gjennomgå.

Bankene selv med sine backend-systemer er vanskelig å få has på, men det er ikke alle de millionene av kunder som bruker nettbank.

Sofistikert svindel

– Det er ikke lenger den tradisjonelle phishingen som bekymrer, sier Mikko Hyppönen i F-Secure på telefon fra Finland.

Dette er sofistikert svindel. Spesielt russiske og brasilianske skurker er aktive på dette området. Det er mange gode utviklere i disse landene og de er flinke til å utvikle troyanere som sprer seg i skjul og som er skreddersydd for å passe til enkelte nettbanker.

- Nylig oppdaget vi en ny meget velskrevet variant beregnet på fem norske nettbanker.

Det som skjer er at trojaneren overvåker nettaktiviteten og først blir aktiv når URL-en til nettbanken tastes inn. Når brukeren er inne i banken dukker det opp et skjermbilde som ikke er fra nettbanken, men der ser slik ut og som ber om verifisere kredittkortnummeret. Så brukes det til å tappe små beløp. Tapper de tusen kroner fra tusen kunder blir det raskt en million.Nesten ingen blir tatt

Nesten ingen blir tatt for dette, men det blir de som lures til å overføre pengene. I Sverige ble 152 svensker brukt i fjor som såkalte Money Mules; pengemuldyr.

De var lurt til å tro at de hadde fått jobb i et internasjonalt byrå og at pengeoverføringer var en del av jobben og hver av dem overførte mellom ti og tjue tusen hver til bakmennene.

– Fantasien til disse folkene har ingen grenser akkurat som internett har fjernet grensene for forbryterne. Denne aktiviteten har eksplodert de siste årene uten at vi ser noe i nærheten av en tilsvarende økning i overvåkningen hos politiets datakrimavdeling, sier Hyppönen.

Rune Fløisbonn, leder av datakrimavdelingen i Kripos er enig i det trusselbildet som beskrives:

— Vi kan bekrefte at vi ser dette bildet her i landet også. De kriminelle utnytter teknologi og internett til å utføre nye former for kriminalitet over landegrensene. Etterforskningen blir derfor ofte kompleks og ressurskrevende. Når det gjelder ressurssituasjonen i Kripos spesielt og politiet generelt til å håndtere denne type kriminalitet, så er dette under kontinuerlig vurdering, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.