IT

Nettbankene eksploderer

Øker. Bruk av nettbank er doblet de siste to årene, og veksten vil fortsette.
Øker. Bruk av nettbank er doblet de siste to årene, og veksten vil fortsette. Bilde: colourbox.com

EDBs årsstatistikk

  • EDB har driftsansvar for store deler av nettbank- og minibanktrafikken i Norge.
  • Statistikk viser bevegelser som er registrert i selskapets systemer, og disse utgjør en stor del av det samlede antall transaksjoner som årlig gjennomføres i Norge.
  • Anslagene i statistikken indikerer den totale utviklingen i Norge og baseres på EDBs markedsandeler og forutsetter at det resterende markedet følger samme utvikling som transaksjonene EDB registrerer i sine systemer.


Selvbetjente vaner

  • Bruken av kredittkort som betalingsmiddel steg med 11 prosent i 2008. Alle de ti dagene med høyest omsetning for kredittkort var i desember 2008. 22. desember var dagen med aller høyest bruk av kredittkort.
  • Bruken av minibank minker med to prosent. Nye tjenester i minbankene og flere automater med mulighet for å sette inn penger er med å begrense det generelle fallet. Det gjennomsnittlige uttaksbeløpet i norske minibanker i 2008 var 1224 kroner. Flest uttak er det i minibankene fredag ettermiddag klokken 16.
  • Sikker betaling ved handel på Internett: Samtidig som handel via internett øker, aktiverer stadig flere nordmenn sine betalingskort for sikker betaling på nett. Antall kortinnehavere som benyttet sikker betaling var i 2008 nesten tre ganger høyere enn i 2006. Over åtte millioner norske kort er i dag klargjort for sikker handel på nett, og ved inngangen til 2009 var om lag to millioner kort aktivert for sikker betaling.
  • Mobilbank: En del norske banker har siden denne løsningen ble tilgjengelig for tre år siden opprettet tilbud til sine kunder. Bruken av løsningen har steget jevnt siden den kom på markedet, og de som tar den i bruk fortsetter å bruke løsningen videre. I ferieperioder og sommermånedene juni/juli/august er bruken ekstra høy. Mobilbank gir tilgang til stort sett de samme tjenester som i nettbank.


I løpet av de siste tre årene er bruken mer enn doblet, viser EDB Business Partners årsstatistikk for 2008.

I løpet av fjoråret økte antall regninger som betales gjennom nettbanken med 12 prosent, og antall nettbankavtaler i norske banker har passert fire millioner.

Det betyr at så godt som hele den voksne norske befolkning nå bruker nettbank for å betale regninger og håndtere privatøkonomien.

Proffe brukere

– Vi ser en stadig økende profesjonalisering hos brukerne av nettbank. I takt med folks behov og forventninger vil nettbanken i årene fremover gradvis utvikle seg til å bli et komplett styringspanel og administrasjonsverktøy for nordmenns privatøkonomi, sier Helge Moan, direktør for løsninger og tjenester innen Bank og Finans i EDB.

Eksplosiv utvikling

Nettbanken har hatt en eksplosiv gjennomslagskraft i hverdagen til norske bankkunder.

For drøyt ti år siden betalte nordmenn regningene sine via brevgiro, telefon eller i bankens skranke.

I dag er nettbank i all hovedsak kanalen som brukes for betaling av regninger og kontakt mellom bank og kunde, ifølge en pressemelding fra EDB.

Selskapet utviklet Norges første nettbank i 1996 og leverer i dag drift og løsninger til en stor andel av norske banker- og finansinstitusjoner.

Fler pc-er

Årsaken til økningen er større tilgang på pc og bredbånd i privathusholdningene og et høyt teknologisk kompetansenivå hos mange nordmenn.

I 2008 ble det i snitt per bruker betalt 61 regninger via nettbank i løpet av året.

Antall avtaler som er inngått om nettbank mellom bankene og kundene steg med åtte prosent. EDB anslår at det ved inngangen til 2009 eksisterte om lag 4,2 millioner nettbank-kontoer hos bankene i Norge.

Hvis veksten fortsetter, vil antall kontoer i 2009 passere antall innbyggere i Norge.

Disse bruker nettbank

Den gjennomsnittlige nettbankbrukeren er en 41 år gammel mann. Andelen pensjonister som bruker nettbank økte i 2008.

Mens 4,8 prosent av alle nettbankbrukere var over 65 år i 2006, var 6,4 prosent av brukerne over 65 år i 2008. Størst trafikk er det i nettbanken på mandager mellom klokken 10 og 11 og klokken 21 og 22.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.