BYGG

Nettåpning for funksjonshemmede

Joachim Seehusen
20. aug. 2008 - 07:02

Torsdag åpner fornyingsminister Heidi Grande Røys et nytt nettsted som skal gi informasjon om tilgjengelighet for funksjonshemmete til alle bygg Statsbygg er ansvarlig for.

Gjennom byggforalle.no kan funksjonshemmete sjekke om et universitet eller en høyskole er tilpasset de behovene de har. Eller om det er adgang til en rettsbygning. Hvis eierne vil.

– Det har vært gjort en stor jobb for å samle all informasjonen og få på plass nødvendig programvare, forteller informasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg.

300 bygg

Informasjon om 300 bygg ligger nå inne i basen. – Etter hver skal alle byggene Statsbygg eier inn i databasen, og på sikt håper vi å få inn alle offentlige bygg, sier Njaa Rygh.

Listen er foreløpig langt fra komplett.

Høyesterett ligger inne, men om en funksjonshemmet ønsker å overvære en rettssak bør den foregå i et av tinghusene i de seks byene Drammen, Hamar, Hammerfest, Steinkjer, Stavanger eller Tromsø. Flere er det ikke.

Avtaler med flere

– Byggene vi eier selv vi fortløpende legge inn i databasen. For andre vil vi inngå kontrakter, sier Njaa Rygh.

Statsbygg har tro på at universiteter og høyskoler vi ha stor egeninteresse av å delta.

– Vi jobber med kvalitetssikring av kontraktene nå, der skal det inn hva slags informasjon vi må ha, hvordan den skal kvalitetssikres og vedlikeholdes.

Handikapforbundet fornøyd

I Norges Handikapforbund blir det nye nettstedet tatt imot med glede.

– Universell utforming er i tiden, det er en ball som er begynt å rulle og det vil etter hvert bli sett på som et konkurransefortrinn å ha universell utforming, sier seksjonsleder Janne Skei i Handikapforbundet.

Trenger trolig påbud

Skei sier hun er litt usikker på om mange nok ønsker å bidra til at egne bygg kommer med på byggforalle.no uten påbud.

– Noen vil nok ønske å stå utenfor for å forsøke å skjule at de har gjort lite for å bidra til universell utforming, sier hun.

Skei er også opptatt av at det nye lovverket som trer i kraft ved årsskiftet ikke er strengt nok for eksisterende bygg.

– Fra årsskiftet blir det jo påbud om universell utforming for offentlige bygg. Vi tror nettstedet ville fått bedre funksjon om kravene til eksisterende bygg var strengere enn de er i lovverket, sier Skei.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.