T2

Netflix får norsk konkurrent

Telenor-eide Comoyo starter egen strømmetjeneste for film og serier.

TV-sjef: Karianne Melleby er ansvarlig for TV-tjenestene i Comoyo
TV-sjef: Karianne Melleby er ansvarlig for TV-tjenestene i Comoyo Bilde: Odd R. Valmot
13. juni 2013 - 14:28

Telenor-eide Comoyo vil ikke sitte stille å se på at amerikanske Netflix og HBO raner den norske filmsjappa.

Nå starter de Comoyo View i konkurranse med de to og svenske Viaplay.

I dag gav de pressen en orientering om tilbudet som åpner i en betautgave i dag i Norge og Sverige.

Frem til de lanserer tjenesten kan alle logge seg på Comoyo View og se filer og serier gratis et par måneder.

– Vi kommer ikke først, men det har gitt oss anledning til å se konkurrenten i kortene og lage noe vi tror brukerne vil like godt. Det er fordeler med å være nummer tre i markedet. I første omgang åpner vi en betaversjon og vi kommer til å utvikle flere ulike måter å søke i innhold gjennom sommeren sier Karianne Melleby, som er ansvarlig for TV-tjenestene i Comoyo.

Koster mer

Comoyo vil ta 99 kroner måneden for strømmetjenesten. Det er 20 kroner mer enn konkurrentene, men det mener de de kan rettferdiggjøres gjennom aktualiteten på filmene og seriene de vil tilby.

For å sukre tilbudet vil de, som konkurrentene, tilby en måned gratis og de vil ikke binde kundene med bindingstid eller oppsigelesestid.

– Vi sikter oss inn på et ungt publikum i Skandinavia som er vant til å bruke internettjenester. For å støtte tjenesten vil vi også drive redaksjonelt arbeid. Vi ansetter to journalister som sammen med mange frilansere skal tilby kundene innhold om hva som skjer i film- og seriebransjen og ikke bare konsentrert om Comoyo Views innhold. Men vi kommer til å utnytte denne ekspertisen når vi kjøper inn innhold også, sier Melleby.

TEST: Hvilken strømmetjeneste er best?

På alle plattformer: Vi skal være på alle de viktige plattformene med strømmetjenesten, sier utviklingssjef for plattformsløsninger, Kevin Simons, og demonstrerer den på et Windows nettbrett.
På alle plattformer: Vi skal være på alle de viktige plattformene med strømmetjenesten, sier utviklingssjef for plattformsløsninger, Kevin Simons, og demonstrerer den på et Windows nettbrett.

Vil ha mye norsk innhold

Helt i starten vil det ligge 1000 filmer og 40 serier tilgjengelig, men det vil øke til 3000 filmer og over 170 serier når View lanseres over sommeren.

I tillegg får man de seks direktesendte kanaler fra Cmore og SF. Mye av innholdet vil være norsk og nordisk. Men som hos de andre strømmetjenestene er det ikke de aller ferskeste filmene som tilbys.

Hollywood styrer tidsvinduene med jernhånd for ikke å tape penger. De som ikke kan vente kan gå på Comoyo Film og leie dem der.

– Filmbransjens logikk er slik at innhold gjøres tilgjengelig for strømmetjenester i en viss tidsperiode. Vi har rettigheter på en del av de store seriene fra bl. a. HBO hvor vi viser dem 24 timer etter at de slippes i USA. Vi har avtaler med alle de store studioene fordelt på noen i betal-TV-vinduet og noen i utleievinduet. Det betyr at noe innhold vil ligge der fra noen uker til halvannet år. Vi kommer til å være veldig åpne på slike rettigheter, slik at kundene får best mulig forståelse av hvordan dette fungerer, sier Melleby.

Les også: Napster gjenoppstår som strømmetjeneste

Utvikler raskt

Det tar tid å utvikle en slik plattform og ikke alt vil være klart i betaperioden. En slik tjeneste som algoritmebasert presentasjon av innhold etter hva brukerne har sett på vil mangle i starten, men den kommer.

Comoyo View tror ikke en ren webtjeneste er nok. Derfor lager de egne apper for de ulike operativsystemene.

I første omgang er bare iOS tilgjengelig i tillegg til å se via en nettleser, men Android og Windows kommer i sommer. En klient til Xbox er også nært forestående. Smart-TV er fra Samsung og LG vil også få egne apper i løpet av sommeren.

– Alle de ulike appene vil bli litt forskjellige. Brukerne foretrekker at vi holder oss til plattformens sjel og det skal vi ta hensyn til, sier utviklingssjef for plattformløsninger, Kevin Simons.

TEST: Kan Viaplay hamle opp med Netflix og HBO?

Stadig mer i HD

Hva som kommer i HD er det studioene som bestemmer, men finnes det, så vil det blir lagt ut. Antallet filmer og serier som kommer i 720p og 1080p øker stadig, men den beste oppløsningen belaster også linjekvaliteten.

De som har mer enn 8 Mbit/s kan få den høyeste kvaliteten i 1080p. Brukerne kan også sette et tak på hvor stor bitrate de har hjemme slik at tjenesten ikke prøver å øke bitraten unødvendig.

– Slike som oss er med på å fylle opp nettet med trafikk og vi er klar over at vi må være med på å betale for det, så vi har en distribusjonsavtale med Telenor om å bruke deres innholdsnettverk. Og Telenor har igjen en avtale med Telia Sonera som gir oss tilgang til deres distribusjon, sier Melleby og hinter til konkurrenten Netflix, som nekter å være med å betale for utviklingen av det norske internettet.

Gratis fra i dag: Comoyo View er gratis ut juli pluss en introduksjonsmåned.
Gratis fra i dag: Comoyo View er gratis ut juli pluss en introduksjonsmåned.

Geografisk begrenset

På grunn av rettighetene er tjenesten begrenset til Norge, men hvis norske kunder er i Sverige vil de få den svenske versjonen av View.

– Det er knallhard konkurranse om kundene, men vårt mål er å ta en solid posisjon i det skandinaviske markedet. Hvor lang tid det skal ta og hva vi må gjøre for å komme dit må vi komme tilbake til, sier Melleby.

Les også:

Dette blir nytt på Netflix

Kan ta opp åtte TV-programmer samtidig

Snart slipper du å lagre TV-programmer på egen opptaksboks  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.