IT

Netcom viser frem 4G

TESTBOKS:4G-modemet som produktdirektør for 4G i Netcom, Vegard Kjenner, demonstrerte for pressen er ikke av den portable typen. Men du verden hvor fort det gikk. Nedlasting av en fil på 500 MB fil dundret over med en hastighet på 50 Mbit/s. En sang fra iTunes gikk på sekundet.
TESTBOKS:4G-modemet som produktdirektør for 4G i Netcom, Vegard Kjenner, demonstrerte for pressen er ikke av den portable typen. Men du verden hvor fort det gikk. Nedlasting av en fil på 500 MB fil dundret over med en hastighet på 50 Mbit/s. En sang fra iTunes gikk på sekundet. Bilde: Odd Richard Valmot
18. juni 2009 - 14:46

Netcom gjør akkurat det samme de gjorde for noen år siden da de lanserte 3G og HSDPA. De åpner et lite testnett og slår på stortromma.

Neste år

Denne gangen er det LTE, eller 4G, som gjelder, og lillebror tar nok en gang innersvingen på storebror.

Men det er for tidlig å løpe i butikken og få nye modemer med svimlende trådløse hastigheter. Det nye nettet vil ikke åpnes kommersielt før en gang neste år.

– Markedet for mobilt bredbånd har økt fenomenalt. I mai var mobilmarkedet på rundt 365.000 abonnenter og vi tror det vil bli en halv million i løpet av året. I første kvartal tok vi nesten 40 prosent av markedsveksten, og derfor er det veldig viktig at vi ligger foran på teknologisiden, sier Netcoms administrerende direktør August Baumann.

Først

Netcom og eieren TeliaSonera har bestemt seg for å bli blant de første i verden til å lansere 4G.

– Dette er en moden teknologi, og i motsetning til hva mange tror, er den klar for markedet. Sammen med vår kinesiske samarbeidspartner Huawei starter vi nå i Oslo og bygger oss ut herfra. Det er kostbart å bygge kapasitet i 3G, derfor er LTE så interessant fordi denne teknologien gir mye mer til samme pris. Dessuten er dette teknologi som virkelig kan konkurrere med ADSL, sier han.

Bare data

I starten vil Netcoms 4G-nett være et rent datanett. Nå bygges nettet ut i Oslo, men hvor fort resten av landet bygges ut avhenger av etterspørsel og tilgang på terminaler.

– Vårt mål er å bygge ut mest mulig av Norge. I starten bygger vi ut på 2,6 GHz, men etter hvert vil vi kunne bygge ut nettet på 900 MHz og oppnå mye lenger rekkevidde fra basestasjonene, sier Vegard Kjenner som er produktdirektør for LTE i Netcom.

Fort

Teoretisk går signalene opptil 160 Mbit/s, men i praksis vil kundene oppleve 15 til 20 Mbit/s så lenge de deler kapasitet med andre på samme basestasjonen, mener Kjenner.

Med denne hastigheten tar det bare ned til et sekund å laste ned en låt fra iTunes, det samme som det tar å laste ferdig førstesiden på VG.no.

Utfordrer hjemmebredbåndet

Med 3G kan dette ta opptil 20 sekunder.

– Det er slike hastigheter 4G-kunder kan forvente seg. Og kanskje like viktig er den vesentlig kjappere latenstiden, det vil si tiden det tar fra man trykker på knappen til noe skjer. Den ligger på rundt 10 ms med LTE, mens det tar fem til ti ganger lenger tid på 3G. Det betyr at de som spiller online ikke får noen form for hakking og at videokonferanser fungerer som på fastnettet. LTE vil for alvor utfordre det faste bredbåndet vi har hjemme og på jobben, sier Kjenner.

I årene fremover vil vi kunne bruke de samme basestasjonene til både 2G, 3G og 4G og vi vil fordele lasten dynamisk etter behovet, sier teknisk direktør i Netcom, Åsmund Løset.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.