IKT

Nestor ser prosessorrevolusjon

LENGST PÅ TOPPENJim Goodnight er ingen nykommer i databransjen. Han har ledet SAS Institute siden han startet selskapet for førti år siden og eier fremdeles 67 prosent av det som er blitt til et av de største programvareselskapene i verden. Nylig var han på norgesbesøk for å treffe kunder og presse.
LENGST PÅ TOPPENJim Goodnight er ingen nykommer i databransjen. Han har ledet SAS Institute siden han startet selskapet for førti år siden og eier fremdeles 67 prosent av det som er blitt til et av de største programvareselskapene i verden. Nylig var han på norgesbesøk for å treffe kunder og presse. Bilde: orv

Jim Goodnight i SAS Institute er eldre enn de aller fleste ledere i denne bransjen, men han har ingen planer om å trekke seg. Pensjonisttilværelsen er ikke noe for ham. Dertil er utviklingen i IT-verdenen altfor spennende. Nå er han opptatt av hvordan en ny omdreining av teknologiskruen vil forandre landskapet vi har vent oss til.

– Det er spesielt to utviklingstrekk jeg synes er spennende for tiden, sier Goodnight. – For det første er det den raske overgangen til 64 bits databehandling. Det betyr ikke så mye for PC-ene, men for serverne er det en stor endring. Når vi skal jobbe med enorme informasjonsmengder, betyr det mye hvor store informasjonsmengder vi kan ha i minnet samtidig og for oss som driver med analyse er det svært betydningsfullt.

Den andre trenden som vi nå ser, er det økende antallet prosessorkjerner. I dag er to vanlig, snart kommer fire og det er bare begynnelsen. Det betyr selvfølgelig først og fremst at maskinvaren blir svært mye billigere, men for oss betyr det at vi får mye bedre ytelse når vi skriver om programvaren for å utnytte flere kjerner. Selv om jeg leder selskapet, er jeg gammel utvikler og har vært med å styre denne utviklingen i SAS Institute. Jeg har vært med på tester som viser en enorm ytelsesforbedring når programvarene kan utnytte flere prosessorkjerner.

Nå er tiden kommet til å tenke nytt innen programmering, mener Goodnight. – Den nye maskinvaren kommer først til rette når utviklerne bygger programvare som kan jobbe i parallell, og langt flere problemstillinger enn det vi har trodd kan løses på denne måten. Han lover at SAS Institute er godt forberedt på de nye mulighetene den nye prosessorrevolusjonen bringer med seg. ORV

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.