T2

Nesten umulig tynt nettbrett

LYNTEST: Sony Xperia Tablet Z2

Marius ValleMarius ValleJournalist
28. feb. 2014 - 09:43

Det er tynnere, lettere og sprekere det dreier seg om når produsentene lanserer nye nettbrett. Da Sony viste frem Xperia Tablet Z2 tidligere denne uken fulgte de denne oppskriften til punkt og prikke. Dette er oppfølgeren til fjorårets utmerkede Android-brett Tablet Z, og vårt førsteinntrykk er at dette muligens kan bli årets beste nettbrett.

Det er selvsagt for tidlig å si et par måneder inn i året, men dette ser spennende ut i alle fall.

Tablet Z2 har alle egenskapene forgjengeren hadde. Det er tynt, lett, vanntett og sprekt. Da er det imponerende nok at tykkelsen ender på 6,4 millimeter og vekten er nede i 426 gram. Til sammenligning er markedsleder iPad Air 7,5 millimeter og 469 gram, men har også aluminiumdeksel.

LES OGSÅ: Test av Apple iPad Air

Spesifikasjonene

Utseendemessig er Tablet Z2 ganske likt forgjengeren. Det er gjerne ikke så mange måter å utforme nettbrett på, og Sony har funnet sitt eget designspråk. Syns du Tablet Z var pent, kommer du til å like det nye også.

På innsiden har Z2-nettbrettet mange av de samme funksjonene som Z2-mobilen. Systembrikken er en Qualcomm Snapdragon 801 med firekjernet 2,3 GHz prosessor. Dette er en saftig oppgradering sammenlignet med forgjengeren, som hadde en S4-brikke med 1,5 GHz firekjerneprosessor.

LES OGSÅ: Test av Sony Xperia Tablet Z

Det er neste umulig tynt med sine 6,4 millimeter. Her ved siden av Apple iPhone 5S.
Det er neste umulig tynt med sine 6,4 millimeter. Her ved siden av Apple iPhone 5S. Marius Valle
Snapdragon 801 står for øvrig også i Samsung Galaxy S5, og er det heftigste som er tilgjengelig akkurat nå. Qualcomm har imidlertid en Snapdragon 805 på vei, men den dukker neppe opp i noen telefoner ellers nettbrett på denne siden av sommerferien.

Z2 Tablet har ellers 3 GB arbeidsminne, 16 GB lagringsminne og støtter MicroSD-minnekort.

LES OGSÅ: Dette kortet lagrer 128 GB

Skjermen er 10,1 tommer, og har 1920 x 1200 pikslers oppløsing. Ikke fullt så høy oppløsning som iPad Air byr på, uten at det betyr at Sonys skjerm er uskarp. Sony har også puttet inn flere av teknologiene som de bruker i TV-ene sine.

Ellers finner du et 8,1 megapikslers kamera på baksiden, og det er støtte for LTE og 3G, og du kan ringe med brettet. Om du ikke går for versjonen med kun Wi-Fi, selvsagt.

Baksiden har en noe myk overflate, som gjør brettet bedre å holde i.
Baksiden har en noe myk overflate, som gjør brettet bedre å holde i.

Slik opplevde vi Tablet Z2

Da vi kikket på Xperia Tablet Z2, hadde vi egentlig samme opplevelse som da vi så på Xperia Z2. Vi måtte undersøke om dette faktisk var den nye modellen.

Men det er nok av forskjeller. Blant annet er det aluminiumsramme her. Den føles også umulig tynn og lett. Vi husker vi sto med noe av den samme følelsen da vi først kjente på Tablet Z i fjor. Men vi har ikke hatt mulighet til å se dem side ved side enda.

Det er fortsatt en del ramme rundt skjermen, så Tablet Z2 fremstår gjerne ikke like kompakt som iPad Air. Men at denne er vanntett mer enn veier opp for dette. At det i det hele tatt er praktisk mulig å få til dette imponerer oss fortsatt.

Som før forutsetter dette at lukene er lukket, men passer du på dette kan du gli ned i badekaret med Netflix om du vil. Om du foretrekker å holde lukene lukket hele tiden, har Tabet Z2 den samme magnetladekontakten som selskapets nyere telefoner.

Baksiden av brettet har såkalt "soft touch"-overflate, som gjør den mer gummiaktig. Det gjør at det er lettere å holde brettet, syns vi.

Vi merket oss at høyttalerene er plassert på fremsiden av brettet. Det er positivt siden du jo helst vil ha lyden mot deg, og ikke fra deg. Vi gjorde et forsøk på å teste høyttalerne, men som du sikkert kan tenke deg er støynivået høyt i en messehall.

Sonys Triluminous-teknologi behandler skjermbildet direkte for å gi best mulig konstrast og fargegjengivelse.
Sonys Triluminous-teknologi behandler skjermbildet direkte for å gi best mulig konstrast og fargegjengivelse. Marius Valle
Skjermen syns vi var skarp og fin. Sonys Triluminous-teknologi sørger for å fremheve farger og skarpe opp bildet, så dette hjelper på. Men vi har ikke hatt anledning til å teste den ved siden av noe annet, så hvor Sony ligger på skalaen skal vi ikke si så mye om. Men det virker lovende i alle fall.

Kjapp er den defintivt også. Da vi navigerte rundt i menyene og appene på brettet var det ikke mye tregheter å spore. Vi bet oss også merke i at kameraet virket raskt, uten at vi kan si noe om bildekvalitet her.

Menyene er stort sett like som på Xperia Tablet Z, men Tablet Z2 kjører den nyeste utgaven av Android, versjon 4.4 KitKat.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 4.4

Høyttalerene er plassert i front, på hver side av skjermen.
Høyttalerene er plassert i front, på hver side av skjermen.

Lovende

Alt i alt syns vi Tablet Z2 virker som et veldig lovende nettbrett. Det er i grunnen ingenting vi kan peke på som vi savner eller som vi syns ikke fungerer. Man kan selvsagt ikke se bort fra at dette endrer seg når vi får brettet inn til full test.

Vi syns Sony har funnet en god oppskrift med god skjerm, vanntett chassis, sprek maskinvare og tynn og lett design.

Xperia Tablet Z2 kommer i salg i april, og har en veiledende pris på 4500 kroner for 16 GB+Wi-Fi, 5000 for 32 GB+Wi-Fi, og 6000 kroner for 16 GB+4G. Vi kommer tilbake med full test så fort det lar seg gjøre.

LES OGSÅ:

Her er vårt førsteinntrykk av Samsung-flaggskipet

Slik er Samsungs nye smartklokker

Android på Nokias vis

Slik er Sonys nye flaggskip

Tre Nokia-modeller med Android  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.