OLJE OG GASS

Nesten ingen nye norske oljefelt er lønnsomme

Nærmest full stopp med dagens oljepris.

King Lear er det dyreste prosjektet i Rystad Energys oversikt. Funnet ble gjort med den oppjekkbare riggen Maersk Gallant.
King Lear er det dyreste prosjektet i Rystad Energys oversikt. Funnet ble gjort med den oppjekkbare riggen Maersk Gallant. Bilde: Statoil
NTB NTB NTB
26. aug. 2015 - 07:27

– Med dagens oljepris er det veldig utfordrende å bestemme seg for å sette i gang nye prosjekter, sier senioranalytiker Espen Erlingsen i Rystad Energy til Bergens Tidende.

Konsulentselskapet gjennomfører jevnlig beregninger av hvilken oljepris som trengs for at nye olje- og gassfelt vil være lønnsomme å bygge ut. Nå ser bildet sjeldent mørkt ut.

To er lønnsomme

For selv om de massive jobb- og kostnadskuttene i oljebransjen har ført til at prosjektene er lønnsomme ved en lavere oljepris enn tidligere, har oljeprisen falt i et enda større tempo.

Av 16 felt som er planlagt, men ikke vedtatt, vil kun to være lønnsomme med dagens oljepris på 44 dollar fatet.

Gigantfeltet Johan Sverdrup med et totalt volum på 2460 millioner fat oljeekvivalenter er heldigvis for norsk oljenæring på den riktige siden av streken.

Les også: – Ved 30 dollar fatet stopper prosjekter og det blir en krasj

Liten margin

Men med en oljepris på 44 dollar er Johan Sverdrup lønnsomt bare med en margin på tre dollar.

– Jeg tror de fleste feltene vil bli utbygd, men det vil ta tid. Oljeselskapene vil forsøke å kutte kostnadene og ta ned størrelsen på prosjektene for å gjøre dem billigere, sier Erlingsen.

Det dyreste feltet i Rystad Energys oversikt er King Lear, som ligger rundt 20 kilometer nord for Ekofisk-feltet. For at King Lear skal være lønnsom å bygge ut, kreves en oljepris på 95 dollar fatet – mer enn det dobbelte av dagens pris.

Les også: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.