TUNNELER

Nesten én mil ny europavei i fjellet: Mælefjelltunnelen åpnes 19. desember

Bare testingen av elektroutstyret gjenstår.

Mælefjelltunnelen åpnes 19. desember. 16. november blir det åpen dag hvor publikum kan komme inn i den store Fjellhallen midt i tunnelen.
Mælefjelltunnelen åpnes 19. desember. 16. november blir det åpen dag hvor publikum kan komme inn i den store Fjellhallen midt i tunnelen. Foto: Tor Arvid A. Gundersen, Statens vegvesen
28. okt. 2019 - 14:31

Datoen har vært holdt hemmelig, men nå er det klart at åpningen av den nesten millange  Mælefjelltunnelen på E134 mellom Hjartdal og Seljord skal åpnes 19. desember. Snora klippes av samferdselsminister Jon Georg Dale klokka 12.

Sikkerheten er satt i høysetet i tunnelen. Mer enn 20 000 elektroniske signaler skal koordineres for at alle funksjoner i tunnelen skal fungere riktig. <i>Foto:  Tor Arvid A. Gundersen, Statens vegvesen</i>
Sikkerheten er satt i høysetet i tunnelen. Mer enn 20 000 elektroniske signaler skal koordineres for at alle funksjoner i tunnelen skal fungere riktig. Foto:  Tor Arvid A. Gundersen, Statens vegvesen

– Alt ligger nå til rette for at vi skal klare å åpne som vi har lovet. Vi har sagt at vi skal åpne til jul i år, og det gjør vi, forteller prosjektleder Trond Øygarden i Statens vegvesen i en pressemelding.

Om kort tid går Statens vegvesen i gang med testing og utprøving av alle installasjoner som finnes i tunnelen. Til sammen er det over 20.000 ulike elektroniske signaler som skal koordineres for å kontrollere alt utstyr i tunnelen. Når alt er testet, og eventuelle feil rettet opp, starter opplæringen av operatørene ved Vegtrafikksentralen sør. Målet er at de skal kunne takle alle situasjoner som kan tenkes å oppstå. De får hjelp av nærmere 200 kameraer som konstant overvåker tunnelen.

– Vi skal også ha en kjentmann-opplæring for nødetatene, slik at de er best mulig forberedt. I begynnelsen av desember skal det dessuten gjennomføres en stor brannøvelse i tunnelen, sier prosjektleder Trond Øygarden.

Lørdag 16. november arrangeres det åpen dag midt inne i tunnelen. Arrangementet starter klokka 10 og varer i fire timer. I løpet av denne tida vil det bli rulleskirenn inne i fjellet, og en stor konsert med flere aktører i fjellhallen som er sprengt ut omtrent midtveis i tunnel-løpet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.