NYHETER_BYGG

Nese for PCB

PCB-SNIFFER: Dressyrmästare Lars-Erik Westerlund både trener og fører retrieveren Mr.Rix. Hunden markerer PCB-funn i bygninger og på avfallsplaser
PCB-SNIFFER: Dressyrmästare Lars-Erik Westerlund både trener og fører retrieveren Mr.Rix. Hunden markerer PCB-funn i bygninger og på avfallsplaserBilde: Leif Haaland

I sju år har en ni år gammel svensk labrador retriever jobbet som PCB-hund. Mr. Rix trenes og føres av Lars-Erik Westerlund.

Sammen har disse to arbeidet over hele Skandinavia. To ganger tidligere har PCB-hunden jobbet i Norge og søkt etter giften på fyllplasser og i bygninger.

Nå var hunden på nytt i Oslo og markerte hva som måtte saneres i 1. etasje i det gamle Rikstrygdeverkets bygning. Han påviste gift i både vinduer og en type armaturer som man ikke hadde forventet inneholdt PCB.

Armaturene skal benyttes om i gjen, og løsningen må finnes i et samarbeid med Riksantikvaren. Grunnen er at deler av bygningen er vernet. De bygningsdelene hunden ikke fant PCB i, aksepteres giftfrie. Markerer hunden på et vindu, må alle tilsvarende vinduer i bygget saneres.

Selv om det koster å bruke hund, kan det svare seg likevel. Hunden kan lokalisere PCB som ellers kanskje ikke ville blitt oppdaget. Dessuten slipper problemeieren å sende inn prøver til analyse. Tester viste at hunden markerer der innholdet er sterkest og kunne unngå lave verdier. Men samtidig var han i stand til å påvise innhold på 0.0001% PCB (1 ppm) i jordprøver. Materiale med mer enn 50 milligram PCB pr kilo (50 ppm) er omfattet av spesialavfallsforskriften.

I ukene 10-14 vil Statens forurensningstilsyn og miljøvernavdelingene hos fylkesmennene gjennomføre en landsomfattende kontrollaksjon mot PCB.

Både private og offentlige virksomheter vil bli kontrollert.

Aksjonsleder er Qno Lundkvist. Han sier det er lønnsomt å sanere PCB-holdige armaturer. De nye bruker inntil 70% mindre strøm. Dessuten er det dyrt å rense opp PCB-forurensning i etterkant.

Fortsatt er det 280 tonn giftstoff i norske bygg. I alt ble det benyttet 1185 tonn PCB i landet vårt. Det er forbudt å benytte PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer etter 1. januar i år.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.