NETTARKIV

Nervøst kraftmarked

VIL HA FRANSK LØSNING I NORGE: Frankrike har fått gjennomslag for sin industrikraftmodell i EU-kommisjonen. Nå vil Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi at regjeringen skal legge til rette for fortsatt billig kraft etter den franske samarbeidsmodellen.
VIL HA FRANSK LØSNING I NORGE: Frankrike har fått gjennomslag for sin industrikraftmodell i EU-kommisjonen. Nå vil Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi at regjeringen skal legge til rette for fortsatt billig kraft etter den franske samarbeidsmodellen. Bilde: colourbox.com
Mona Sprenger
30. sep. 2008 - 11:58

-Det svinger veldig. Jeg har aldri før sett så store bevegelser i markedet, sier Palm.

Betydelig nedgang

Den amerikanske krisepakken strandet i Representantenes hus mandag. Dermed øker uroen i verdens finansmarkeder, som allerede var langt nede etter flere knalltøffe uker. Dette slår også ut på den nordiske kraftbørsen Nord Pool.

-Kraftprisene følger olje- og kullprisene, som også går ned. Markedet forventer lavere etterspørsel som følge av finansuro. Det er først og fremst prisforventingene for neste år som går ned. Vi har ikke sett det samme fallet i spotmarkedet, sier Palm, som anslår at nedgangen den siste uken har vært på 15 prosent.

- Det er betydelig. Det skjer ikke bare i Norden, men i hele Europa.

Kullprisen faller

- Det er i hovedsak kullprisen som har gått mye ned. Det påvirker oss direkte, sier senioranalytiker Olav Johan Botnen i Markedskraft Norge.

Han viser til at kullprisen har falt med 35 prosent siden 1. juli.

-Målt i kraft utgjør det 11,5 øre pr. kWh. Det er nesten hele forklaringen. I tillegg har prisen på CO2 også gått ned. Kraftprisen faller i takt med prisen på innsatsfaktorene til kullkraftverkene. Vannkraft må tilpasse seg de ulike alternativene, sier Botnen, som understreker at prisen på kull i disse tider svinger veldig innenfor et døgn.

- Vi har sett et fallende kullmarked fra 1.juli og fram til i dag. Men alle dager er ikke røde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.