NATURVITENSKAP

Neppe reprise på Titos romferd

Forslaget skal være ferdig i sommer, og kommer nok til å vanskeliggjøre nye amatørutflukter til romstasjonen en god stund fremover.

Derimot kan RFC Energija, som bygger Sojus komme til å tilby plasser på ukelange ferder i tremannsfartøyet. Uten kobling til DIR.

Den amerikanske mangemillionæren Dennis Tito var tydeligvis storfornøyd med det innpå seks dager lange oppholdet i DIR, selv om han var henvist til å sove i Sojus og hadde begrenset adgang til den ikke-russiske delen av stasjonen. Hovedformålet med ferden fra 28. april til 6. mai var å skifte ut DIRs Sojus-livbåt. Dette er russernes ansvar, og blir egentlig regnet som en enkel operasjon. Russland innlemmet imidlertid Tito i mannskapet, fordi man sårt trengte de opptil 20 millioner dollar forretningsmannen og tidligere Nasa-ingeniøren var villig til å betale for å få realisert en gammel drøm. USA og de andre internasjonale partnerne mente at Tito ikke var godt nok trenet og dermed utgjorde en sikkerhetsrisiko, men russerne ga seg ikke.

Nasa-sjef Goldin fikk kritikk for ettergivenhet, og truet med å sende regning for forsinkelse av stasjonens montering. Forholdet mellom de to store romstasjon-partnerne var dårligere enn på lenge.

Erik Tandberg

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.