KRAFT

Neppe nettdrift på anbud

Mange tror Åslaug Haga vil avgjøre at konkurranseutsetting av nettdriften er i strid med energiloven.
Mange tror Åslaug Haga vil avgjøre at konkurranseutsetting av nettdriften er i strid med energiloven. Bilde: Tor Oddvar Hansen
Per Erlien DalløkkenPer Erlien DalløkkenPer Erlien Dalløkken
7. des. 2007 - 08:14

Ifølge Dagens Næringsliv skal det finnes sterke krefter i regjeringen som ønsker innstramming av regelverket.

Det vil si at konkurranseutsetting av nettdrift og -vedlikehold blir å anse som brudd på energiloven.

Tror Haga tar klagen til følge

Både Agder Energi, Hafslund og Lyse har gjennomført omfattende konkurranseutsetting av nettdriften.

El & IT Forbundet mener dette bryter med energiloven, og har klaget saken inn til Olje- og energidepartementet. Der har saken vært til behandling i over et år. Nå ryktes det at Åslaug Haga vil ta klagen til følge.

– Dette har med leveringssikkerhet og lokalkunnskap å gjøre. Vi må være sikre på at nettselskapene har kontroll. Vi har opplevd linjebrudd og strømstans i den senere tid, og er ikke trygge på at konkurranseutsetting og økonomi er det som skal få styre, sier Tore Nordtun (Ap), fraksjonsleder for regjeringen i energi- og miljøkomiteen, til DN.

– Kraftig kostnadsøkning

Kraftselskapene som allerede er gått inn på slike ordninger, varsler imidlertid dramatiske konsekvenser dersom prosessen nå blir reversert.

– Det vil bety en kraftig kostnadsøkning for oss. Vi mener det må stilles krav til nettselskapene, men at det for øvrig skal være helt opp til aktørene selv hvordan de vil løse oppgavene, sier administrerende direktør Ketil Grasto Røn i Hafslund Nett AS.

Både Hafslund, Agder Energi og Lyse venter nå meget spent på siste ord fra Haga.

– Ingen kan dokumentere at sårbarheten og beredskapen blir dårligere i selskapene som har gjennomført konkurranseutsetting, påpeker markedsdirektør Arnstein Moi i Agder Energis entreprenørselskap Otera.

Les mer om: